Sprzedaż drobiu rośnie. Polska zwiększa udział w eksporcie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
28-11-2016,8:15 Aktualizacja: 28-11-2016,8:51
A A A

W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że w strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87 proc.), których sprzedaż poza Wspólnotę poszła w górę o 9,4 proc. do 963 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.

gęsina, gęsi, eksport gęsiny, drób, mięso, handel drobiem

Polska największym eksporterem gęsiny. Węgry już są za nami

Polska jest głównym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej. Z danych Eurostat wynika, że co druga eksportowana ze Wspólnoty gęś pochodzi właśnie z naszego kraju. W 2015 r. wolumen eksportu mięsa i podrobów z gęsi z Polski...

Zwiększyły się również wysyłki mięsa i przetworów z indyków (7 proc. do 108 tys. ton), mięsa kaczek (7 proc. do 4 tys. ton) i gęsi (32 proc. do 1,8 tys. ton). Niższy był natomiast eksport żywego drobiu (9 proc. do 10,5 tys. ton) oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu (11 proc. do 25 tys. ton).

Głównymi dostawcami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w wywozie wyniósł 16 proc., a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 36 proc.  Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje handlowe wprowadzone z powodu ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy, stagnację popytu w Arabii Saudyjskiej oraz sytuację polityczną w Jemenie.  

Największymi odbiorcami drobiu z Unii Europejskiej w pierwszych dziewięciu miesiącach br. były RPA, Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin i Filipiny.

Import tego sektora z krajów trzecich do UE w omawianym okresie wyniósł 632 tys. ton i był o 5 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy na unijny rynek utrzymała Brazylia (54 proc. całkowitego przywozu).

Podpisanie umowy o wolnym handlu między Wspólnotą a Ukrainą w 2014 r. przyczyniło się natomiast do wzrostu eksportu mięsa kurcząt z tego kraju. W 2016 r. przywóz wyniesie ok. 35 tys. ton w ramach kontyngentu bezcłowego. Kijów stał się tym samym trzecim dostawcą mięsa kurcząt (jest konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz i pracy) do UE. 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA