Drobiarze mają wiele uwag do raportu NIK. Chcą zmian w tekście

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-03-2018,13:30 Aktualizacja: 15-03-2018,13:48
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa poprosiła prezesa NIK o pilne przeredagowanie komunikatu na temat kontroli dotyczącej stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.

W ubiegłym tygodniu Najwyższa Izba Kontroli oceniła, że w Polsce rośnie ilość antybiotyków stosowanych w produkcji zwierzęcej, co może mieć negatywne skutki dla zdrowia ludzi. Z raportu wynika, że system kontroli nie pozwala dokładne określić skali i zasadności ich stosowania. Dodano, że konieczne są zmiany w przepisach.

antybiotyki w hodowli zwierząt, hodowla zwierząt, nik, lubuskie, antybiotyki przeciwbakteryjne, żywienie zwierząt

Antybiotyki w hodowli zwierząt stosowane są na potęgę

W hodowlach zwierząt powszechnie używane są antybiotyki. Tylko w woj. lubuskim stosowało je aż 70 proc. producentów objętych monitoringiem wody i pasz - wynika z kontroli przeprowadzonych przez NIK. W hodowlach indyków i kurcząt...

NIK przeprowadziła kontrole w woj. lubuskim w pierwszym półroczu 2017 r., a objęto nimi lata 2015 i 2016. Wyniki wskazują, że w regionie antybiotyki stosowane są przez 70 proc. wszystkich hodowców zwierząt, objętych monitoringiem wody i pasz, a w przypadku indyków i kurcząt odsetek ten przekraczał 80 proc.  

Izba - nie przesądzając o zasadności podawania antybiotyków zwierzętom w hodowlach, ani nie rozstrzygając, czy preparaty były podawane profilaktycznie, czy w uzasadnionych przypadkach - wskazuje, że skala i zakres ich stosowania budzą uzasadnione obawy co do skutków, jakie może to powodować teraz i w przyszłości w odniesieniu do zdrowia obywateli naszego kraju.

Zdaniem KRD informacje te "szczególnie naruszają dobre imię polskich producentów drobiu, zwłaszcza w zestawieniu z całkowicie niepotwierdzonymi informacjami o rzekomej obecności pozostałości substancji leczniczych w mięsie wprowadzanym na rynek, co w konsekwencji ma być szkodliwe dla zdrowia konsumentów".

drób, mięso drobiowe, KRD-IG, NIK

Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne

"Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego" - czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa...

Organizacja zwróciła uwagę, że wykazany w raporcie na poziomie 80 proc. odsetek producentów, u których zastosowano antybiotyki, nie oznacza, że około 8 na 10 sztuk drobiu przechodziło antybiotykoterapię.

"Dane pochodzą bowiem z dwóch lat i dotyczą hodowców oraz producentów drobiu posiadających często wiele kurników, spośród których jedynie w przypadku pojedynczych obiektów mogło być podjęte jednorazowe leczenie" - zaznaczyła KRD.

W oficjalnym piśmie do Krzysztofa Kwiatkowskiego, prezesa NIK władze KRD zwróciły się z prośbą o pilne przeredagowanie komunikatu dostępnego na stronie internetowej izby w sposób niezawierający sformułowań "wprowadzających w błąd odbiorców".

KRD wskazała, że "większość publikacji medialnych, jakie powstały w odniesieniu do przedmiotowego dokumentu, umacnia stereotypy związane z rzekomym 'faszerowaniem' mięsa szkodliwymi dla zdrowia substancjami chemicznymi".

antybiotyki w hodowli zwierząt, hodowla zwierząt, nik, lubuskie, żywienie zwierząt, ministerstwo rolnictwa

Resort nie zgadza się z NIK w sprawie stosowania antybiotyków w hodowli

Ministerstwo rolnictwa nie zgadza się z tezą o powszechnym stosowaniu antybiotyków w hodowlach zwierząt w Polsce, co ma powodować zagrożenia dla zdrowia konsumenta - poinformował resort odnosząc się do raportu NIK. Najwyższa Izba Kontroli...

Jak zapewniła, wszelkie leki stosowane u drobiu są usuwane z organizmu zwierząt podczas tzw. okresu karencji wyznaczonego na podstawie badań klinicznych przez producenta danego leku weterynaryjnego.

Odnosząc się do argumentu, że "w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23 proc.", KRD wskazała, że nie świadczy to o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w kraju, który wyniósł blisko 55 proc.

"Nie przeczymy, że antybiotyki są wykorzystywane w procesie leczenia ptaków - wymaga tego prawo nakazujące niesienie pomocy chorym zwierzętom. Pamiętajmy przy tym, że dzięki rygorystycznym przepisom, ścisłej kontroli weterynaryjnej i zachowaniu okresów karencji po podaniu leków, mięso na sklepowych półkach jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów" - czytamy w komunikacie.

antybiotyki w hodowli zwierząt, hodowla zwierząt, nik, lubuskie, antybiotyki przeciwbakteryjne, żywienie zwierząt

NIK apeluje o wzmocnienie Inspekcji Weterynaryjnej

W Polsce rośnie ilość antybiotyków stosowanych w hodowlach zwierząt - ocenia NIK. Z raportu izby wynika też, że system kontroli nie pozwala dokładne określić skali i zasadności ich stosowania. Kontrole dotyczące stosowania...

Według KRD w przeliczeniu na tzw. biomasę ilość podawanych antybiotyków w produkcji drobiarskiej w Polsce systematycznie spada. "Tendencja ta utrzyma się m.in. na skutek prowadzonych akcji edukacyjnych, oczekiwań konsumentów oraz przez wprowadzanie do hodowli linii zwierząt bardziej odpornych na choroby" - prognozuje organizacja.

Podkreśliła też, że od 2006 r. stosowanie antybiotyków jako stymulatorów wzrostu zostało zakazane u wszystkich zwierząt gospodarskich w całej Unii Europejskiej. Obecnie leki podawane są jedynie w przypadku wskazanym przez lekarza weterynarii, a leczenie odbywa się pod jego ścisłym nadzorem i w zgodzie z normami bezpieczeństwa.

Zbigniew Matwiej, kierownik Wydziału Prasowego NIK wyjaśnił, że prezes nie miał możliwości zapoznania się z listem (trafił do niego 14 marca) ponieważ uczestniczy w obradach zarządu EUROSAI (przedstawicieli najwyższych organów kontroli różnych państw) w Gdańsku. 
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA