Eksport drobiu coraz większy. Polska jednym z liderów
W pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 322,2 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Jak informuje FAMMU/FAPA - na podstawie najnowszego raportu Komisji Europejskiej - w strukturze towarowej dominowały produkty z kurcząt (86 proc. ogółu), których sprzedaż poza Wspólnotę wzrosła o 3,8 proc. do ok. 276 tys. ton. W gorę poszedł też wywóz wyrobów z indyka (5,8 proc. do 32 tys. ton) i gęsi (21 proc. do 613 ton), a spadł z kaczek (41 proc. do 1,2 tys. ton) oraz żywca (8 proc. do 3 tys. ton).
Najwięcej drobiu wysłały poza UE Francja, Holandia i Polska. Nasz udział w unijnym eksporcie wyniósł 13 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 40 proc.
Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa w pierwszym kwartale br. były ponownie kraje afrykańskie - Benin i RPA oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Sprzedaż do Rosji zmalała prawie do zera z powodu embarga wprowadzonego w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na unijnym rynku jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów.
Import drobiu z krajów trzecich do UE w styczniu, lutym i marcu wyniósł ok. 176 tys. ton i był o 8,3 proc. niższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (53 proc. ogółu).