Eksport drobiu ciągle idzie w górę. Rośnie udział Polski w sprzedaży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-07-2015,13:35 Aktualizacja: 07-07-2015,14:00
A A A

Od stycznia do kwietnia UE wyeksportowała do krajów trzecich 441,1 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 2,5 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.  

Komisja Europejska, która przedstawiła najnowszy raport dotyczący rynku drobiu informuje, że w sprzedaży dominowały produkty z kurcząt (86 proc. ogółu sprzedaży), których wysyłki poza Wspólnotę wzrosły o 3 proc. do ok. 378 tys. ton. Zwiększył się również wywóz wyrobów z indyka (4 proc. do 44 tys. ton) i gęsi (5 proc. do 752 ton).

drób, sprzedaż drobiu, nieprzetworzone mięso drobiowe

Polski drób coraz lepiej się sprzedaje. Na rynkach trzecich też

Sprzedaż nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski przez pierwsze cztery miesiące bieżącego roku wzrosła o 17 proc. do 257 tys. ton. Jak wynika z danych Eurostat, na które powołują się analitycy BGŻ w pierwszych czterech miesiącach...

Spadły natomiast eksport mięsa kaczek (36 proc. do 1,5 tys. ton), żywca drobiu (4 proc. do 4,3 tys. ton) i pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego: o 7 proc. do 12,7 tys. ton).

Najwięcej drobiu wysłały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Nasz udział w unijnej sprzedaży wyniósł 13 proc. i przez rok zwiększył się o 43 proc. Z powodu ptasiej grypy w dól poleciał z kolei eksport z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszym kwartale br. były ponownie kraje afrykańskie - Benin i RPA oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały prawie do zera, ze względu na zakaz importu mięsa wprowadzony przed rokiem przez Moskwę.    

Pozycję największego dostawcy drobiu na unijny rynek utrzymała Brazylia (52 proc. przywozu), jednak przy rocznym spadku wysyłek niemal o jedną czwartą do 124 tys. ton. Obniżył się również import z Chin, Chile, Argentyny i Izraela.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA