Produkcja, eksport i spożycie drobiu pójdą w górę
Eksperci z Komisji Europejskiej uaktualnili właśnie krótkoterminową prognozę dla unijnego sektora drobiarskiego.
Zgodnie z najnowszymi szacunkami eksport mięsa drobiowego w bieżącym roku ze Wspólnoty do innych krajów wzrośnie tylko o 3 proc., zaś import pójdzie w górę aż o 5 procent.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz podaje, że jednocześnie produkcja tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej zwiększy się o 2,5 proc.
Wzrosnąć ma również konsumpcja drobiu - do 25,4 kg na osobę, co - zdaniem znawców rynku - jest niezbyt wygórowanym wynikiem.
W Polsce według różnych szacunków spożycie wynosi bowiem około 29-30 kg na "głowę".
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych