Produkcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatniej dekadzie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
17-06-2016,14:10 Aktualizacja: 17-06-2016,14:32
A A A

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w najnowszym raporcie szacuje, że światowa produkcja drobiu w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln ton. W ostatniej dekadzie roczny wzrost wynosił jednak aż 3 proc.  

Stany Zjednoczone, największy producent tego gatunku mięsa może w tym roku podnieść wytwórczość o niespełna 3 proc. do 21,8 mln ton. W 2015 r. ptasia grypa zahamowała jednak rozwój  amerykańskiego sektora drobiu - informuje FAMMU/FAPA. Ponowne pojawienie się ogniska choroby w stanie Indiana w styczniu zwiększyło obawy, że epidemia wróci, ale na początku maja obszar zagrożony został uznany za wolny od choroby.

eksport drobiu do chin, drób, eksport drobiu, krd

Do Chin trafi więcej polskiego drobiu

Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Umowa została podpisane między KRD a Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów...

FAO przewiduje wzrosty produkcji drobiu również w Brazylii, Unii Europejskiej, Indiach, Rosji, Argentynie, Meksyku i Kanadzie. Rosnący popyt oraz utrzymujące się niskie ceny pasz sprzyjają bowiem coraz wyższej wytwórczości.

Na sytuację w sektorze drobiu na świecie wpływ będzie miał mniejszy popyt w Chinach. W 2016 r. produkcja w tym wielkim kraju spadnie o 5 proc. w skali roku do 18 mln ton.

Drób dominuje w globalnym handlu mięsem z ponad 40 proc. udziałem. Jego popularność wynika przede wszystkim z konkurencyjnych cen wobec mięsa czerwonego. W ostatniej dekadzie wolumen eksportu drobiu zwiększył się o 55 proc., ale od 2012 r. tempo wzrostu jest już słabsze. W 2016 r. przewiduje się, że wywóz pójdzie w górę o 3,5 proc. do 12,7 mln ton.

Od połowy 2014 r. drób na świecie tanieje i w maju stawki były o 16 proc. niższe niż w tym czasie przed rokiem. Niskie ceny i rosnące spożycie stymulują popyt importowy w wielu krajach, m.in. w Arabii Saudyjskiej, RPA, Japonii, Wietnamie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i na Kubie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA