Drób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-10-2017,9:35 Aktualizacja: 23-10-2017,9:59
A A A

Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat rynku drobiu i jaj w Polsce.

Po spadku w latach 2015-2016, w 2017 roku ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły. W sierpniu w relacji rok do roku były wyższe o 1,5 proc. Bardziej niż mięso podrożały wędliny drobiowe.

jaja, sprzedaż jaj, Mariusz Szymyślik, KIPDiP, ceny jaj, handel jajami

W Polsce zaczyna brakować jaj. Na święta ich nie kupimy?

W dużych sieciach handlowych zaczyna brakować jaj. Krajowi producenci otrzymują bowiem wyższe stawki za ten towar od zagranicznych podmiotów i wstrzymują dostawy do naszych sklepów. - Polscy producenci za jedno jajo klasy M, czyli...

W relacji do mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny) drób potaniał i nadal był najtańszym rodzajem mięsa. Zdaniem ekspertów w związku z tym bilansowe spożycie mięsa drobiowego w tym roku może się zwiększyć do 30,5 kg na osobę (+2,7 proc. w stosunku do 2016 r.). Jednocześnie spadnie konsumpcja wieprzowiny o 0,7 proc., a spożycie wołowiny o 4,8 proc.

IERiGŻ szacuje, że spożycie mięsa w Polsce w tym roku wyniesie 77,5 kg (wobec 76 kg w 2016 r.), w tym 41 kg wieprzowiny i zaledwie 2 kg wołowiny.

W pierwszym półroczu 2018 r. eksperci przewidują spadek cen detalicznych drobiu i dalszy wzrost (bilansowego) jego spożycia o 1,7 proc., przy stabilizacji konsumpcji wołowiny i wieprzowiny.

Polska należy do krajów o najwyższym spożyciu mięsa drobiowego w UE. W pierwszym kwartale br. przeciętne miesięczne spożycie na osobę w gospodarstwie domowym było o 0,6 proc. mniejsze, a wędlin o 5,6 proc. większe niż przed rokiem.

Z kolei eksport drobiu w tym roku zwiększy się o 8 proc. i szacowany jest na ok. 1110 tys. ton. Według analityków instytutu w skali całego roku nadwyżka eksportu nad importem może wynieść 1,9 mld euro.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA