Branża drobiarska rozwija się. Jest popyt na mięso za granicą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-02-2016,9:45 Aktualizacja: 09-02-2016,10:43
A A A

Analitycy Agencji Rynku Rolnego oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. i wyniósł ponad 1 mln ton. W tym roku przewiduje się dalszy wzrost.

Zdaniem ekspertów wzrost eksportu był wynikiem m.in. wyższej produkcji drobiu, przy zachowaniu konkurencyjności cenowej i jakościowej krajowego asortymentu na rynku unijnym.

Głównie eksportowane są kurczaki, które trafiają przede wszystkim do krajów UE, ale coraz większe znaczenie odgrywa sprzedaż na rynki pozaunijne. W okresie 11 miesięcy 2015 r. eksport polskiego asortymentu drobiowego do krajów trzecich był o 24 proc. większy niż w tym samym okresie 2014 r. Głównymi kierunkami wywozu poza UE były: Ukraina, Chiny, Benin oraz Kongo.

drób, produkcja, mięso, eksport, branża drobiarska, Krajowa Rada Drobiarstwa

Drób to nasza wizytówka za granicą. Sprzedajemy coraz więcej

Polska branża drobiarska ma powody do zadowolenia. Ostatnie 10 lat to zdecydowany wzrost produkcji i sprzedaży mięsa nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim na wymagających rynkach zagranicznych. Nasze produkty są wysoko oceniane...

W ocenie analityków ARR, w 2016 r. nastąpi dalszy wzrost eksportu drobiu, ale jego dynamika będzie nieco słabsza niż w poprzednim roku. Tak jak w 2015 r. czynnikami stymulującymi wzrost sprzedaży zagranicznej na rynek UE będą konkurencyjne ceny krajowego drobiu.

"Prawdopodobnie nadal dynamicznie będzie się rozwijać eksport na rynki pozaunijne - głównie do państw Azji i Afryki. Do zwiększenia sprzedaży zagranicznej polskiego drobiu na rynki krajów trzecich przyczyni się przewidywany wzrost konsumpcji globalnej. Ponadto ogniska ptasiej grypy w niektórych krajach UE i związane z tym ograniczenie eksportu mogą ułatwić lokowanie polskiego drobiu na rynkach zagranicznych" - prognozuje Agencja Rynku Rolnego.

W ub. roku chów drobiu nadal był nadal opłacalny, co stymulowało do zwiększania jego produkcji. Szacuje się, że w 2015 r. wyniosła ona ok. 2,9 mln ton, czyli o 10 proc. więcej niż w 2014 r.

Skup żywca drobiowego w ub.r. ukształtował się na poziomie 2,5 mln ton, o ponad 9 proc. wyższym niż rok wcześniej. Eksperci prognozują, że w tym roku utrzyma się tendencja wzrostowa w produkcji drobiu, a dynamika wzrostu będzie prawdopodobnie zbliżona do tej z 2015 r.

Wysoka produkcja miała wpływ na ceny skupu żywca drobiowego. W 2015 r. były one niższe niż w rok wcześniej. W grudniu ub.r. kurczęta brojlery skupowano po 3,17 zł/kg, o 8 proc. taniej niż przed rokiem.
Łukasz Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa, firma farmio

Polski drób nie zawiera antybiotyków i jest bezpieczny

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa zapewnia, że polski drób jest bezpieczny. Dodał, że Polska jest dużym eksporterem tego mięsa, a jego spożycie rośnie. Szef KRD mówił, że brak wiedzy konsumentów...

Średnio w 2015 r. cena skupu kurcząt była o 5 proc. niższa niż w 2014 r. W grudniu 2015 r. indyki, tak jak w listopadzie, skupowano średnio po 5,81 zł/kg, o 2 proc. taniej niż rok wcześniej. W sumie ich cena była podobna jak w 2014 r.

Niskie ceny (detaliczne mięsa drobiowego spadły o 4 proc. w stosunku do 2014 r.) zachęcały do kupowania kurczaków. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg większe niż w 2014 r.

Konsumenci jedliby drobiu więcej, gdyby nie spadek cen mięsa wieprzowego w 2015 r. i wzrost jego spożycia, co w rezultacie ograniczyło dynamikę wzrostu konsumpcji drobiu.

W 2016 r. eksperci przewidują dalszy wzrost spożycia drobiu, głównie z powodu jego relatywnie niskich cen. Prognozuje się, że spożycie drobiu w 2016 r. wyniesie 29,5 kg na mieszkańca.

Analitycy ARR oceniają, że w pierwszej połowie 2016 r. ceny drobiu będą stosunkowo niskie z powodu dużej podaży mięsa. Jednak rosnące możliwości sprzedaży polskich kurczaków na rynkach zagranicznych oraz przewidywany spadek produkcji wieprzowiny mogą przyczynić się do wzrostu cen skupu.

Prognozuje się, że w pierwszej połowie 2016 r. ceny skupu kurcząt brojlerów będą wykazywały tendencję wzrostową i w marcu mogą ukształtować się na poziomie 3,3-3,5 zł/kg , a w czerwcu 3,5-3,7 zł/kg.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA