Współpraca producentów drobiu z uniwersytetem. Powstanie ośrodek badawczy wyspecjalizowany w zwalczaniu salmonelli
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, wspólnie z Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs, planują stworzyć ośrodek badawczy wyspecjalizowany w zwalczaniu salmonelli. W poniedziałek podpisano w tej sprawie list intencyjny.
Do podpisania listu intencyjnego między Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs (spółka celowa UG) w sprawie utworzenia ośrodka badawczego wyspecjalizowanego w zwalczaniu salmonelli doszło w poniedziałek, o czym poinformowało biuro prasowe uczelni.
Jak podkreślono w przesłanym PAP komunikacie, Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie o wartości 3 mld euro.
Porozumienie z Chinami podczas wizyty prezydenta Dudy. Będzie uznawana regionalizacja HPAI w ramach eksportu polskiego drobiu
„Podczas chowu ptaków oraz produkcji jaj zdarzają się przypadki zakażenia bakteriami salmonella. Fakt ich wykrycia w krajach, gdzie te produkty są eksportowane, pociąga za sobą konieczność wypłaty odszkodowań, a co ważniejsze przynosi poważne straty wizerunkowe dla polskich hodowców” – zaznaczono.
W informacji podano, że Polska Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj postanowiła zaangażować własne środki finansowe w celu ograniczenia rozprzestrzenia się lekoopornych form bakterii salmonella w hodowli ptaków oraz w środowisku.
„Rozwiązanie problemu będzie innowacyjne, a zarazem ekologiczne przy zastosowaniu preparatów zawierających bakteriofagi, czyli wirusy wyizolowane ze środowiska, które namnażają się w komórkach bakterii, powodując ich skuteczną eliminację” – wskazano.
„Univentum Labs powierzyło prace nad projektem naukowcom z Uniwersyteckiego Ośrodka Badań Stosowanych i Międzyobszarowych Uniwersytetu Gdańskiego. Preparaty te będą mogły być zastosowane w całym cyklu produkcji mięsa i jaj ‘od pola do stołu’, zdecydowanie ograniczając obecność i rozprzestrzenianie się bakterii salmonella, a co najistotniejsze pozwolą ograniczyć ilość stosowanych w hodowli antybiotyków. Fakt ten zdecydowanie podniesie mikrobiologiczną jakość mięsa drobiowego oraz jaj na rynku europejskim oraz światowym” – dodaje biuro prasowe UG.
Polski drób niedługo na azjatyckich stołach
Rektor Uniwersytetu Gdańskiego prof. Piotr Stepnowski podkreślił, że podpisanie listu intencyjnego jest niezwykle ważnym wydarzeniem.
„Wydarzeniem, w którym – po pierwsze – realizujemy nasze badania rozwojowe, które służą usuwaniu infekcji drobiu, ale również zawiązujemy wieloletnią – mam nadzieję – współpracę z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, aby województwo pomorskie – nasz region – stał się prawdziwym liderem innowacji w bezpieczeństwie żywności” - stwierdził.
„Jako chemik i specjalista od ochrony środowiska wiem doskonale, jak ważna jest bezpieczna żywność. Dzisiaj bez nowoczesnych rozwiązań badawczych, naukowych, bez innowacji w technologiach produkcji żywności, nie mamy szansy, aby konkurować ze zdrową, bezpieczną i niezainfekowaną żywnością. Dlatego tak bardzo cieszę się, że dochodzi do podpisania tej ważnej dla nas i strategicznej umowy” – zaznaczył prof. Stepnowski.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś