Eksport napędza branżę drobiarską
Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w kwietniu 2016 r. ok. 218 tys. ton tego mięsa. Eksperci piszą, że jest to poziom miesięczny nienotowany dotychczas, bo o 10 proc. (20 tys. ton) większy niż przed miesiącem i o 27 proc. (47 tys. ton) wyższy niż przed rokiem.
Do Chin trafi więcej polskiego drobiu
Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych czterech miesiącach tego roku o ok. 121 tys. ton, czyli o prawie 18 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w poprzednim roku.
"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej. Szybkiej dynamice wzrostu eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE" - komentują eksperci świetne wyniki branży.
W marcu sprzedano za granicę o 8,5 proc. (o ok. 6 tys. ton) mięsa drobiowego więcej niż w roku poprzednim, a eksport stanowił ok. 35 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w zakładach dużych.