Unia eksportuje mniej drobiu. Polska wśród liderów sprzedaży
Od stycznia do lipca Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich 790,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 0,2 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86 proc. wysyłek ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 0,1 proc. do ok. 679 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
Polski drób na topie w Unii
Zwiększyła się również sprzedaż mięsa indyczego (3 proc. do 79 tys. ton), zaś obniżyła mięsa kaczek (35 proc. do ok. 2,9 tys. ton), gęsiny (2 proc. do 1,3 tys. ton), żywego drobiu (1 proc. do 7 tys. ton) i pozostałych produktów (11 proc. do 21,5 tys. ton).
Najwięcej drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Nasz udział w eksporcie wyniósł 13 proc. i przez rok dostawy zwiększyły się o ponad jedną trzecią. Najważniejszymi odbiorcami drobiu ze Wspólnoty były od stycznia do lipca ponownie kraje afrykańskie - RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska, Hongkong, Ghana i Filipiny.
Niemal do zera zmalały dostawy do Rosji ze względu na zakaz importu mięsa wprowadzony przez władze w Moskwie w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na unijnym rynku jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów.
Z kolei import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku wyniósł ok. 464 tys. ton i był o 1,8 proc. niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy utrzymała Brazylia (53 proc. przywozu).