Polska największym producentem mięsa drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-04-2019,9:20 Aktualizacja: 01-04-2019,9:25
A A A

W 2018 r. Polska była największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej - wynika z opublikowanych właśnie danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat.

Unijna produkcja wyniosła 15,2 mln ton, z czego 16,8 proc. przypadło na nasz kraj. Jak wskazano przed rokiem państwa Wspólnoty wyprodukowały rekordową ilość mięsa drobiowego - 15,2 mln ton (w ekwiwalencie tuszek). Oznacza to wzrost o 3,2 mln ton w porównaniu z 2010 r.

Ok. 70 proc. unijnej produkcji pochodziło z sześciu krajów: Polski (16,8 proc.), Wielkiej Brytanii (12,9 proc.), Hiszpanii (12,9 proc.), Niemiec (10,4 proc.) oraz Włoch (8.5 proc.) - wyliczył Europejski Urząd Statystyczny Eurostat.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA