Drób z Polski to marka. Jest wysokiej jakości i smaczny
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE. Ponad połowa wyrobów trafia na eksport bowiem rodzimi producenci zbudowali markę, która w wielu zakątkach świata kojarzy się z wysoką klasą produktów.
Nasz drób gości zatem nie tylko na stołach unijnych konsumentów, ale również na takich rynkach, jak Ukraina, Chiny, RPA czy Hongkong.

Sprawdź jak zmieniły się ceny na rynku drobiu
- Ekspansja polskich producentów na zagraniczne rynki, to nie tylko efekt skutecznych misji gospodarczych czy kampanii promocyjno-informacyjnych. Gdyby nie produkt cechujący się wysoką jakością, to pozycja europejskiego lidera należałaby dzisiaj do kogoś innego - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.
- Polscy hodowcy oraz producenci od lat podnoszą swoje kwalifikacje na temat chowu drobiu, a także inwestują w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne - w tym we wdrażane systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością. Dzięki temu nasze wyroby doceniane są zarówno ze względu na wysoką jakość, jak również wyśrubowane standardy bezpieczeństwa - dodaje ekspert.
Polscy producenci dążą również do zapewnienia jak najlepszego dobrostanu zwierząt, gdyż zachowanie wysokiego poziomu hodowli przekłada się w prostej linii do zdrowego produktu cechującego się wysoką jakością i smakiem.
Im kurczaki będą czuły się lepiej, tym będą więcej jeść i szybciej rosnąć. Będą również zdrowsze, a w efekcie mięso ptaków lepszej jakości. Cały proces hodowli odbywa się w myśl zasady, że smaczna i bezpieczna żywność pochodzi tylko od zdrowych zwierząt.
Polacy spożywają coraz więcej produktów drobiowych. Ocenia się, że w 2019 roku statystyczny mieszkaniec kraju zjadł 27,5 kg tego gatunku mięsa.
Warto też zwrócić uwagę, że drób to nie tylko popularne kurczaki, ale również gęsi, indyki, kaczki czy perliczki. Każdy z tych rodzajów ma swój unikalny smak, ale łączy je wspólny mianownik - to mięso lekkostrawne i chude, a zarazem bogate w składniki odżywcze.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków