Wyprodukowano więcej drobiu niż wieprzowiny. Tego jeszcze nie było

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-06-2017,12:30 Aktualizacja: 19-06-2017,12:48
A A A

Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozują, że w bieżącym roku na świecie zostanie wyprodukowanych 114,7 mln ton wieprzowiny. To o niespełna 1 proc. mniej od wyniku sprzed roku. Wytwórczość drobiu ma z kolei wzrosnąć o 0,4 proc. do 117,7 mln ton.  

Co najważniejsze w opublikowanym właśnie najnowszym raporcie okazało się, że w 2016 roku globalna produkcja drobiu była o 1,6 mln ton wyższa od wytwórczości wieprzowiny. Taki wynik zanotowano pierwszy raz w historii - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Mało tego, w br. różnica ma wynieść nawet 3 mln ton na korzyść drobiu.

asf, ptasia grypa, Krzysztof Niemczuk, Instytut Weterynaryjny w Puławach, służby weterynaryjne, bioasekuracja

Ptasia grypa minęła, trwa walka z ASF

Od dwóch miesięcy nie było żadnego ogniska ptasiej grypy w naszym kraju, natomiast stale wykrywane są przypadki afrykańskiego pomoru świń u dzików - poinformował prof. Krzysztof Niemczuk, dyrektor Instytutu Weterynaryjnego w Puławach....

Tegoroczna obniżka produkcji wieprzowiny wynika przede wszystkim ze spadku wytwórczości w Chinach, które mają 45-proc. udział w światowej produkcji tego gatunku mięsa. Nowe wymagania środowiskowe obligują bowiem gospodarstwa położone blisko terenów wysoko zurbanizowanych do likwidacji lub przeniesienia działalności.

Według szacunków zaprezentowanych przez ekspertów Genesus Genetics problem dotyczy około 16 mln świń, stanowiących 10 proc. pogłowia trzody chlewnej w Państwie Środka. W efekcie  produkcja wieprzowiny w 2017 r. spadnie w tym wielkim państwie o prawie 4 proc. w relacji rocznej do 49,8 mln ton.  

Jeżeli chodzi o innych dużych producentów i eksporterów tego gatunku mięsa największe zmiany mają zajść w Stanach Zjednoczonych. Według ekspertów FAO w 2017 r. produkcja pójdzie w górę o 4,6 proc. do 11,8 mln ton. W UE wytwórczość ustabilizuje się na poziomie z 2016 r., czyli 23,3 mln ton.

Chiny będą też miały największy wpływ na handel wieprzowiną. Z raportu FAO wynika, że w bieżącym roku kraj ten zakupi 2,8 mln ton towarów (+12 proc. r/r). Dość duży wzrost spodziewany jest także w przypadku Japonii, która do 2014 r. była największym światowym importerem.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA