Produkcja piskląt brojlerów bije rekordy
Wylęgi piskląt kurcząt rzeźnych pobiły historyczny rekord. W marcu na rynku pojawiło się ponad 107 milionów nowych ptaków. Miesięczne dane na ten temat podawane przez GUS przekroczyły 100 milionów sztuk tylko pięć razy.
- Przyspieszenie w produkcji piskląt kurcząt rzeźnych jest wynikiem bardzo dobrej sytuacji na rynku w ostatnich pięciu miesiącach. Na skutek kłopotów eksportowych brazylijskich firm drobiarskich na rynku europejskim zrobiło się więcej miejsca dla mięsa z Polski, co - uwzględniając czynniki sezonowe - pozytywnie przełożyło się na ceny skupu żywca i zachęciło hodowców do zwiększania produkcji - tłumaczy Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Drobiarze odpowiadają ekologom. Duże fermy bardziej przyjazne dla środowiska
Zdaniem eksperta dobra koniunktura, mimo obserwowanego w ostatnich dniach osłabienia, może potrwać jeszcze kilka miesięcy. - Wszystko zależy od tego, jak będą przebiegały negocjacje Unii Europejskiej z Brazylią oraz kiedy producenci z Ameryki Południowej powrócą na nasz rynek - dodaje.
KIPDiP obawia się jednak długoterminowych konsekwencji zwiększania produkcji. Po trzech miesiącach br. wyprodukowano w Polsce już o prawie 20 procent piskląt więcej niż przed rokiem, a wytwórczość mięsa drobiowego wzrosła w ostatnich 10 latach o ponad 100 procent.
- Boimy się rosnącej zależności od eksportu, która sięga już około 50 procent. Mamy wrażenie, że konkurencja na naszych głównych rynkach wywozowych się zaostrza, a ostatni dobry okres cenowy, który zawdzięczamy czynnikowi losowemu, może uśpić czujność producentów i wywołać poważne kłopoty w przyszłości - mówi Szymyślik.
Przypomnijmy, że Polska jest największym producentem kurcząt rzeźnych w Unii Europejskiej oraz drugim (po Holandii) eksporterem biorąc pod uwagę handel wewnątrzunijny i pozaunijny. W 2017 roku nasz kraj sprzedał ponad 1 mln 121 tys. ton mięsa drobiowego.
Dane o wylęgach kurcząt rzeźnych są dla sektora drobiarskiego rodzajem wskaźnika wyprzedzającego, który pozwala prognozować wielkość produkcji mięsa drobiowego oraz dokonywać innych analiz rynkowych, jak na przykład wpływ podaży na kształtowanie się cen skupu żywca.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych