Rosja zwiększa produkcję drobiu i jaj
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie podało, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku produkcja mięsa drobiu w Rosji wzrosła w skali roku o 9,1 proc. do 3,133 mln ton wagi żywej.
W lipcu za kilogram produktów drobiowych płacono w Rosji średnio 96,4 rubla (1,47 dolarów), czyli o 5 proc. więcej niż przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA. Najbardziej wytwórczość poszła w górę w obwodach biełgorodzkim, saratowskim, jarosławskim, riazańskim, briańskim oraz w Republice Maryjskiej.
Do wzrostu krajowej produkcji przyczyniły się przede wszystkim embargo na żywność z Unii Europejskiej oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności. Dalszy rozwój sektora będzie polegał na poprawie konkurencyjności, wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań w zakresie genetyki i selekcji drobiu, nowych technologii oraz metod przetwórstwa.
Produkcja jaj w Rosji zwiększyła się przez rok o 3,7 proc.