Razem będą szukać alternatywy dla importowanej soi w żywieniu drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych będą wspólnie prowadzić działania w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej, jako alternatywy dla importowanej soi.
Porozumienie podpisano w obecności Jana Krzysztofa Ardanowskiego, ministra rolnictwa. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce tzw. bezpieczeństwo białkowe, czyli możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.
Drób z Polski jako jedyny z Europy dopuszczony na chiński rynek
Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, które mają popularyzować krajowe źródła białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu.
- Misją KRD-IG jest działanie na rzecz ochrony interesów rolników oraz przetwórców, w tym w szczególności uczestników łańcucha produkcji paszowej i drobiarskiej. Nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój sektora rolno-spożywczego przez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu - powiedział Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG.
- Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My dostrzegamy jego potencjał i chcemy zachęcać hodowców oraz producentów drobiu, by wykorzystywali produkt, który stanowi pełnowartościową, krajową alternatywę dla importowanej soi. Jednak aby ten projekt odniósł sukces, konieczna jest współpraca między przedstawicielami sektora rolno-spożywczego oraz wsparcie ministerstwa rolnictwa - dodał.
Eksport drobiu ma się coraz lepiej. Wykorzystujemy problemy konkurencji
Szef izby podkreślił ponadto, że należy pochylić się nad budowaniem fundamentu naukowego, który pozwoli opracowywać nowe receptury i technologie, umożliwiające jak najbardziej efektywne wykorzystywanie białka krajowego w żywieniu drobiu.
- Powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi około ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do 1,1 mln ha. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa surowca trafia na eksport - ujawnia Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
Przekonuje, że zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacznie wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt.
- Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt - mówi na koniec.