Razem będą szukać alternatywy dla importowanej soi w żywieniu drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD-IG, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-10-2018,9:30 Aktualizacja: 02-10-2018,9:41
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych będą wspólnie prowadzić działania w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej, jako alternatywy dla importowanej soi.

Porozumienie podpisano w obecności Jana Krzysztofa Ardanowskiego, ministra rolnictwa. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce tzw. bezpieczeństwo białkowe, czyli możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.

Chiny, KRD-IG, eksport drobiu do Chin, ogniska ptasiej grypy

Drób z Polski jako jedyny z Europy dopuszczony na chiński rynek

Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk 25 września po południu poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej, posiadających uprawnienia do eksportu na tamtejszy rynek....

Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, które mają popularyzować krajowe źródła białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu.

- Misją KRD-IG jest działanie na rzecz ochrony interesów rolników oraz przetwórców, w tym w szczególności uczestników łańcucha produkcji paszowej i drobiarskiej. Nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój sektora rolno-spożywczego przez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu - powiedział Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG.

- Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My dostrzegamy jego potencjał i chcemy zachęcać hodowców oraz producentów drobiu, by wykorzystywali produkt, który stanowi pełnowartościową, krajową alternatywę dla importowanej soi. Jednak aby ten projekt odniósł sukces, konieczna jest współpraca między przedstawicielami sektora rolno-spożywczego oraz wsparcie ministerstwa rolnictwa - dodał.

drób, sprzedaż drobiu, ceny drobiu, produkcja drobiu, handel mięsem, brazylia

Eksport drobiu ma się coraz lepiej. Wykorzystujemy problemy konkurencji

Według danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w czerwcu utrzymała się dynamika eksportu drobiu. To sprawiło, że sprzedaż w pierwszej połowie br. wzrosła o 19,5 proc. w ujęciu wartościowym i o 14,8 proc. w ilościowym. Polska...

Szef izby podkreślił ponadto, że należy pochylić się nad budowaniem fundamentu naukowego, który pozwoli opracowywać nowe receptury i technologie, umożliwiające jak najbardziej efektywne wykorzystywanie białka krajowego w żywieniu drobiu.

- Powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi około ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do 1,1 mln ha. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa surowca trafia na eksport - ujawnia Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Przekonuje, że zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacznie wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt.

- Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt - mówi na koniec.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA