Rynek drobiu ma się coraz lepiej. Produkcja idzie w górę
Produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w krajach UE w 2015 roku wzrośnie w skali roku o 1,8 proc. do ok. 13,5 mln ton. Większej wytwórczości sprzyjają przede wszystkim niższe ceny pasz.
W pierwszym kwartale br. unijna produkcja drobiu była wyższa o 4 proc. niż o tej porze przed rokiem. Liderami na rynku były Polska (+16 proc.), Hiszpania (+8 proc.), Francja (4 proc.) i Niemcy (+2 proc.). Wytwórczość tego gatunku mięsa ma iść również w górę (o 1,5 proc. do 13,7 mln ton) w 2016 r., ale pod warunkiem braku chorób i wzrostu cen pasz.
Polski drób na topie w Unii
Bruksela przewiduje, że spożycie drobiu w UE - po znacznym, 4-proc. wzroście w 2014 r. - w bieżącym roku zwiększy się tylko o 1 proc., a w 2016 r. o dalsze 1,7 proc. do 13 mln ton, czyli przeciętnie do 25,5 kg na jednego mieszkańca.
Epidemia ptasiej grypy w USA oraz silny dolar prawdopodobnie osłabią konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach. Pozwoli to unijnym producentom zwiększyć jeszcze dostawy do niektórych państw azjatyckich i afrykańskich, gdzie do tej pory dominowali Amerykanie. W 2015 r. unijny eksport mięsa drobiu wzrośnie zatem prawdopodobnie o 6,3 proc. do ok. 1,4 mln ton.