Żywiec drobiowy odnotował spadek cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-02-2023,10:05 Aktualizacja: 01-02-2023,9:47
A A A
Większość monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu stycznia potaniała. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, których notowania od dłuższego czasu są stabilne. 
 
W dniach od 16 do 22 stycznia odnotowano spadek cen skupu kurcząt brojlerów. Producenci za ten gatunek drobiu uzyskiwali średnio 5,63 zł za kg. Cena ta była o około 1% niższa niż przed tygodniem i przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 25,5% wyższa niż przed rokiem. 
 
Za indyki w skupie płacono średnio 9,14 zł za kg. Ich cena w ciągu tygodnia spadła o 3 gr za kg, a w ciągu miesiąca o 5 gr za kg. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem cena indyków wzrosła o 43%. 
 
HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, kury nioski

Ogniska HPAI wybuchają u drobiu i dzikiego ptactwa

Inspekcja Weterynaryjna w ostatnich dniach potwierdziła 5 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce. Łącznie we wszystkich 37 w 2023 roku znajdowało się 690 719 sztuk drobiu. Do 20 stycznia wybuchło także 13 ognisk HPAI u dzikiego...
Kaczki brojlery w trzecim tygodniu stycznia skupowano średnio po 7,68 zł za kg. Ich cena była zbliżona do tej uzyskiwanej przed tygodniem i przed miesiącem. W porównaniu z ubiegłym rokiem kaczki były o 27% droższe. 
 
Zakłady mięsne sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 7,65 zł za kg. Było to o 2% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 10,5% drożej niż przed miesiącem. 
 
Tuszki indyków sprzedawano średnio po 15,39 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż przed tygodniem i o 5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 7,5%, a indyków o 33%.
 
W 2023 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, światowa produkcja kurcząt brojlerów według przewidywań wyniesie 102,9 mln ton. Będzie to o 1,8% więcej niż w minionym roku. 
 
Wśród czołowych producentów największy wzrost przewiduje się w Brazylii. Może on wynieść nawet 3,5%, a łączna produkcja wzrośnie do 14,7 mln ton.
 
W Stanach Zjednoczonych eksperci przewidują wzrost produkcji o 1,3%, do wartości 21,3 mln ton, w Unii Europejskiej o 0,5%, do 11 mln ton, w Meksyku o 3,0%, do 4,1 mln ton, a w Tajlandii o 3,9%, do 3,4 mln ton. 
 
Według wstępnych analiz przewiduje się, że produkcja w Chinach najprawdopodobniej utrzyma się na poziomie 14,3 mln ton i będzie bardzo zbliżona o tej z 2022 r.
 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA