Optymistyczne prognozy dla sektora drobiu
Unia Europejska jest czwartym na świecie - po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach - producentem mięsa drobiowego. Z prognoz KE wynika, że w 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2 proc. do 14,86 mln t, a eksport o 2,5 proc. do 1,56 mln t.
Wspólnota jest ponadto trzecim eksporterem mięsa drobiowego, a zarazem jest w czołówce globalnych importerów zajmując czwartą pozycję (po Japonii, Arabii Saudyjskiej i Meksyku) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Mocny złoty gorszy niż grypa ptaków. Drobiarze mogą wiele stracić
Według szacunków ekspertów w bieżącym roku unijni importerzy zakupią 863 tys. t, czyli o 4 proc. więcej niż przed rokiem. Wynika to m.in. z faktu dużego popytu na określone części tuszki (głównie piersi).
Dane Eurostatu pokazują, że od stycznia do października 2017 r. UE zaimportowała 130,5 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, o wartości 254,4 mln euro, czyli odpowiednio o 2,8 i 0,7 proc. mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.
W pewnym stopniu było to konsekwencją afery korupcyjnej związanej z fałszowaniem mięsa, którą w połowie marca 2017 r. ujawniono w Brazylii. W związku z tym Wspólnota ograniczyła import mięsa drobiowego z tego kraju, który nadal jednak pozostał głównym dostawcą do Wspólnoty.
W Unii Europejskiej utrzymuje się dodatnie saldo handlu zagranicznego drobiem. W omawianym czasie Wspólnota wyeksportowała 1225 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów (+2 proc. r/r).
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych