Produkcja drobiu w UE ma swoich liderów
Rynek produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej składa się głównie z trzech sektorów. Należą do nich produkcja brojlera kurzego, indyków oraz kaczek. Oczywiście dominuje brojler, który stanowi ok. 80 procent całej produkcji drobiowej, na drugim miejscu jest indyk - 15 procent, zaś kaczki stanowią 5 procent.
Produkcja drobiu w UE oparta jest na brojlerze kurzym, który produkowany jest głównie w sześciu krajach Unii Europejskiej. Wśród tej szóstki znajduje się nasz kraj, który w dodatku ma pozycję lidera. Okazuje się bowiem, że 15 procent z całkowitej ilości brojlerów tuczonych w UE pochodzi z Polski, 13 procent z Francji, 12 procent z Wielkiej Brytanii, 11 procent z Niemiec, tyle samo z Hiszpanii oraz 9 procent z Włoch.
Dane jakie są dostępne na stronach Komisji Europejskiej, gdzie prowadzony jest monitoring między innymi rynków związanych z rolnictwem, wskazują, że wymienione wyżej sześć krajów UE wytwarza 71 procent mięsa drobiowego, pochodzącego z gospodarstw utrzymujących brojlera kurzego.
Konsumpcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w przeliczeniu na obywatela wyniosła w 2015 roku średnio 22,5 kg. Według prognoz będzie ona nieznacznie rosła wraz z samą produkcją mięsa drobiowego. Eksperci przewidują, że w 2016 roku ogólna konsumpcja drobiu powinna się ukształtować na poziomie 13 505 tys. ton, zaś produkcja mięsa drobiowego może uzyskać wartość 13 993 tys. ton.