Polska drobiem stoi. Może paść kolejny rekord produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
21-05-2015,12:15 Aktualizacja: 21-05-2015,16:25
A A A

Jesteśmy największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. A w tym roku branża może ustanowić kolejny rekord.

Jak informuje "Rzeczpospolita" - powołując się na dane GUS - w marcu liczba tzw. wstawień brojlerów była rekordowo wysoka i wyniosła 88,9 mln sztuk. To niemal o 17 proc. więcej niż przed rokiem. Branża drobiarska jest więc na dobrej drodze, by pobić ubiegłoroczny rekord produkcji.

Mięso kaczek cieszy się coraz mniejszym powodzeniem

Mięso kurcząt napędza eksport drobiu. Mało chętnych na kaczki

W styczniu i lutym UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 206 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1,3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na...

W 2014 r. po raz pierwszy w historii wytwórczość tego gatunku mięsa przekroczyła 2 mln ton, co dało nam awans na pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. A jeszcze rok wcześniej Polska zajmowała trzecią lokatę za Francją i Wielką Brytanią.

Motorem rozwoju rynku drobiu pozostaje eksport. W pierwszym kwartale br. sprzedaż mięsa z Polski zwiększyła się o niemal 18 proc., do ponad 360,5 mln euro. - Największym odbiorcą drobiu pozostają Niemcy, ale coraz ważniejszą rolę zaczynają pełnić Wielka Brytania, Francja oraz Holandia, gdzie wysyłki rosną w tempie dwucyfrowym - wyjaśnia Monika Drążek, analityk BGŻ.

Z kolei jak podaje resort rolnictwa coraz więcej polskiego drobiu trafia także poza UE - przede wszystkim do Beninu. - Znaczny wzrost eksportu poza kraje Unii oznacza, że nasze poszukiwania nowych rynków zbytu okazują się bardzo owocne - komentuje dla portalu rp.pl Marek Wcisło, dyrektor zarządzający spółki Kompass Poland dostarczającej biznesowe bazy danych dla firm.

Można zatem z dużym prawdopodobieństwem zakładać, że kolejne miesiące przyniosą nam dalsze wzrosty i Polska jeszcze bardziej usadowi się w fotelu unijnego lidera.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA