Bezpieczna hodowla drobiu to najważniejsze wyzwanie
Bruksela gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej. Spotkanie zdominowała sprawa wyzwań związanych z produkcją i bezpieczną hodowlą drobiu.
Eksperci dyskutowali zatem m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów i sytuacji na rynku międzynarodowym - w tym problemie występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii.
Drób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
- Omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu. Wskazano ponadto najważniejsze problemy w branży, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. To ważne, że Polska, jako jeden z największych producentów, dzięki aktywności Krajowej Rady Drobiarstwa ma wpływ na europejskie ustalenia. W takich debatach najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i szukanie optymalnych rozwiązań. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki import-eksport - mówi Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG, która reprezentowała polskich drobiarzy w Brukseli.
W posiedzeniu a.v.e.c. wzięli udział reprezentanci branży z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych