Produkcja mięsa drobiowego znów pójdzie w górę
W 2019 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 8,5 proc. do ok. 3,2 mln ton - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W pierwszym kwartale wytwórczość była o ok. 7 proc. wyższa niż rok wcześniej. Według IERiGŻ sprzedaż zagraniczna prawdopodobnie wzrośnie w tym roku do ponad 1,4 mln ton (ponad 10 proc.) i stanowić będzie prawie 44 proc. produkcji.
Silna konkurencja na rynku drobiu. Gotowi sprzedawać ze stratą?
Instytut przewiduje, że w 2019 roku ceny detaliczne mięsa drobiowego pozostaną na relatywnie wysokim poziomie.
"Wskazuje na to znaczący ich wzrost w pierwszym kwartale br., odzwierciedlający rosnący eksport, ale też ponowne ożywienie popytu krajowego" - napisano w raporcie o rynku drobiu.
"Szacuje się, że w 2019 roku nastąpi wzrost bilansowego spożycia mięsa drobiowego o 5,6 proc., czemu sprzyjać będzie wyższa podaż na krajowym rynku" - dodano.
Instytut przypomina, że w 2018 roku produkcja mięsa drobiowego wyniosła ok. 2,9 mln ton i była o 4,3 proc. większa niż w poprzednim roku.
Wzrost nastąpił jednak dzięki większej produkcji wytworzonej poza sektorem przemysłowym.
Sprzedaż zagraniczna, podobnie jak w latach poprzednich, była głównym czynnikiem rozwoju produkcji i zwiększyła się w 2018 roku do ok. 1,3 mln ton (ponad 13 proc.).