Produkcja mięsa drobiowego znów pójdzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Łukasz Pawłowski PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
30-05-2019,11:30 Aktualizacja: 30-05-2019,11:55
A A A

W 2019 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 8,5 proc. do ok. 3,2 mln ton - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.  

W pierwszym kwartale wytwórczość była o ok. 7 proc. wyższa niż rok wcześniej. Według IERiGŻ sprzedaż zagraniczna prawdopodobnie wzrośnie w tym roku do ponad 1,4 mln ton (ponad 10 proc.) i stanowić będzie prawie 44 proc. produkcji.

produkcja drobiu, drób, chiny, eksport drobiu, pisklęta towarowe

Silna konkurencja na rynku drobiu. Gotowi sprzedawać ze stratą?

Branża drobiarska z wielką uwagą obserwuje sytuację w Chinach związaną z afrykańskim pomorem świń. Problemy producentów wieprzowiny wpływają bowiem na wzrost światowego popytu na drób. Każdy niemal globalny eksporter drobiu upatruje w...

Instytut przewiduje, że w 2019 roku ceny detaliczne mięsa drobiowego pozostaną na relatywnie wysokim poziomie.

"Wskazuje na to znaczący ich wzrost w pierwszym kwartale br., odzwierciedlający rosnący eksport, ale też ponowne ożywienie popytu krajowego" - napisano w raporcie o rynku drobiu.

"Szacuje się, że w 2019 roku nastąpi wzrost bilansowego spożycia mięsa drobiowego o 5,6 proc., czemu sprzyjać będzie wyższa podaż na krajowym rynku" - dodano.

Instytut przypomina, że w 2018 roku produkcja mięsa drobiowego wyniosła ok. 2,9 mln ton i była o 4,3 proc. większa niż w poprzednim roku.

Wzrost nastąpił jednak dzięki większej produkcji wytworzonej poza sektorem przemysłowym.

Sprzedaż zagraniczna, podobnie jak w latach poprzednich, była głównym czynnikiem rozwoju produkcji i zwiększyła się w 2018 roku do ok. 1,3 mln ton (ponad 13 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA