Produkcja drobiu rośnie. Polska unijnym liderem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-10-2015,13:30 Aktualizacja: 15-10-2015,14:16
A A A

Unijna produkcja drobiu w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 3,6 procenta. Rosła zatem w takim samym tempie jak w 2014 roku.

Wzrost wytwórczości napędzany jest przez nowe kraje członkowskie, gdzie w analizowanym czasie produkcja tego gatunku mięsa średnio poszła w górę o ponad 10 proc. - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Liderem z ponad 12-proc. wynikiem jest Polska.

Polska tygrysem Europy w produkcji drobiu

Polska w ostatnich latach stała się tygrysem Europy w produkcji drobiu, najwięcej produkujemy brojlerów i indyków - powiedział PAP przewodniczący Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej prof. Andrzej...

Eksperci z Brukseli prognozują, że w drugim półroczu br. należy spodziewać się niewielkiego spowolnienia unijnej produkcji drobiu - o 2,6 proc. w ujęciu rocznym. Co ciekawe, to porównywalny rezultat do pozostałych segmentów mięsa, w tym wieprzowego i wołowego. Warto zaznaczyć, że drób jest drugim co do wielkości produkcji gatunkiem mięsa wytwarzanym we Wspólnocie i stanowi obecnie 58 proc. produkcji wieprzowiny.

W pierwszych siedmiu miesiącach roku o 0,8 proc. spadł eksport drobiu na rynki trzecie. Coraz więcej zamówień na surowiec jest z Filipin, Beninu, Arabii Saudyjskiej oraz Ghany, ale na handel zagraniczny niekorzystnie wpływa rosyjskie embargo.

Bruksela prognozuje jednak przyspieszenie dynamiki eksportu w całym 2015 roku o 3,5 proc. do 1,4 mln ton. Będzie to możliwe dzięki rosnącemu popytu z rynków azjatyckich oraz afrykańskich. Od stycznia do lipca o 0,3 proc. wzrósł z kolei importu mięsa drobiowego do Unii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA