Produkcja drobiu rośnie. Polska unijnym liderem
Unijna produkcja drobiu w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 3,6 procenta. Rosła zatem w takim samym tempie jak w 2014 roku.
Wzrost wytwórczości napędzany jest przez nowe kraje członkowskie, gdzie w analizowanym czasie produkcja tego gatunku mięsa średnio poszła w górę o ponad 10 proc. - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Liderem z ponad 12-proc. wynikiem jest Polska.
Polska tygrysem Europy w produkcji drobiu
Eksperci z Brukseli prognozują, że w drugim półroczu br. należy spodziewać się niewielkiego spowolnienia unijnej produkcji drobiu - o 2,6 proc. w ujęciu rocznym. Co ciekawe, to porównywalny rezultat do pozostałych segmentów mięsa, w tym wieprzowego i wołowego. Warto zaznaczyć, że drób jest drugim co do wielkości produkcji gatunkiem mięsa wytwarzanym we Wspólnocie i stanowi obecnie 58 proc. produkcji wieprzowiny.
W pierwszych siedmiu miesiącach roku o 0,8 proc. spadł eksport drobiu na rynki trzecie. Coraz więcej zamówień na surowiec jest z Filipin, Beninu, Arabii Saudyjskiej oraz Ghany, ale na handel zagraniczny niekorzystnie wpływa rosyjskie embargo.
Bruksela prognozuje jednak przyspieszenie dynamiki eksportu w całym 2015 roku o 3,5 proc. do 1,4 mln ton. Będzie to możliwe dzięki rosnącemu popytu z rynków azjatyckich oraz afrykańskich. Od stycznia do lipca o 0,3 proc. wzrósł z kolei importu mięsa drobiowego do Unii.