W Rosji rośnie produkcja drobiu. Rząd wspiera sektor
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2016 roku rosyjska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 2,8 proc. do 3,65 mln ton.
Producentom będą sprzyjały stabilne ceny pasz oraz redukcja importu, wynikająca z restrykcyjnej polityki handlowej Moskwy i korzystnego kursu wymiany walut - informuje FAMMU/FAPA. Ceny pasz w Rosji obecnie są niskie ze względu na nałożenie przez rząd ceł eksportowych na pszenicę.
Rosja będzie eksportować drób do Indii
Mięso drobiu jest preferowane przez konsumentów dzięki konkurencyjnym cenom, ale w 2016 r. jego spożycie będzie nieznacznie niższe (-0,8 proc.) niż w bieżącym roku i wyniesie ok. 3,7 mln ton.
Spowolnienie gospodarcze w Rosji w przyszłym roku prawdopodobnie zatrzyma się, a to przyczyni się do wzrostu konsumpcji innych gatunków mięsa - przede wszystkim wieprzowiny. Lokalne produkty zastępują ponadto coraz częściej importowane. Wzrost produkcji może przyczynić się do nadpodaży mięsa kurcząt na krajowym rynku. Wśród lokalnych producentów rośnie konkurencja i ceny lecą w dół.
Rosyjski rząd ogłosił, że nadal będzie wspierał sektor drobiarski - finansowo oraz w poszukiwaniu nowych rynków zbytu. USDA prognozuje, że w 2016 r. wysyłki z tego wielkiego kraju wzrosną o 29 proc. do 45 tys. ton, a głównymi odbiorcami produktów pozostaną państwa Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej z Kazachstanem na czele. W górę ma też iść sprzedaż na Bliski Wschód i do Afryki.