Opłacalność produkcji drobiu niższa niż zwykle

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-01-2019,13:10 Aktualizacja: 08-01-2019,13:21
A A A

Żywiec drobiowy w 2018 r. był średnio o 3,4 proc. droższy rok do roku - wynika z danych ministerstwa rolnictwa. Ostatnie miesiące ubiegłego roku mogą jednak zwiastować zmiany na rynku.

W drugim i trzecim kwartale ceny były wyższe aż o 5,4 proc., zaś w pierwszej połowie ub.r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu wzrosły o 13,1 proc. Optymizm producentów znacznie się poprawił, ale ostatnie trzy miesiące budzą niepokój.

gęsina, mięso z gęsi, gęsi, drób, Krystyna Ziejewska, Iławskie Stowarzyszenia Producentów Gęsi

Polska w czołówce producentów gęsiny. Rośnie też eksport i konsumpcja

Polska jest jednym z największych wytwórców i eksporterów gęsiny. Produkujemy blisko 8 mln sztuk gęsi, czyli 45 tys. ton. Zdecydowana większość trafia na sprzedaż. Od lat największymi odbiorcami tego gatunku mięsa z naszego...

Jak podają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas w ostatnim kwartale za kilogram żywca płacono średnio 3,33 zł za kg, czyli o 2,2 proc. mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Wielu producentów zastanawia się, co sprawia, że stawki w tym czasie poleciały w dół o 11,9 proc. w stosunku do średniej z lat 2014-2018. Znawcy rynku przypominają jednocześnie, że w 2016 r. był podobny spadek ceny.

Jednym z istotnych czynników kształtującym stawkę jest eksport. Według danych MRIRW wywóz mięsa drobiowego z Polski w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. wzrósł o 13,7 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 17,8 proc. w wartościowym. Jednocześnie sprzedaż we wrześniu była o 2,8 proc. mniejsza rok do roku przy wzroście wartości wysyłanego mięsa o 4,8 proc.  

Według szacunków IERGŻ konsumpcja mięsa drobiowego ma pozostać w kraju w 2018 r. na tym samym poziomie co w 2017 r. - 27,8 kg na mieszkańca.  

Jednocześnie podaż żywca drobiowego regularnie rośnie. Według danych GUS, wylęgi kurcząt brojlerów w trzech pierwszych kwartałach ub.r. były o 7,4 proc. większe w skali roku. Największe wzrosty odnotowano w marcu (+12,8 proc.) oraz w lipcu (+12,2 proc.).

Na opłacalność produkcji wpłynęły również zmiany cen pasz. Zdaniem MRIRW mieszanki pełnoporcjowe dla kurcząt brojlerów były w październiku o 10,2 proc. wyższe niż rok wcześniej. Stosunek stawek żywca do pasz wyniósł w październiku 2,35 (-11,9 proc.). Jest to najniższa wartość od początku 2013 r.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA