Nowoczesne centrum badawcze drobiu Trouw Nutrition
Trouw Nutrition otworzyła nowoczesne centrum badawcze drobiu. Mieści się ono w Kastylii-La Manchy w środkowej Hiszpanii. Firma informuje, że powstało ono po to, aby wspomóc proces poszukiwania nowych metod hodowli zdrowych zwierząt bez użycia antybiotyków.
Trouw Nutrition w połowie września zorganizowała wirtualne otwarcie nowoczesnego centrum badawczego drobiu, w którym udział wzięli prelegenci ze środowiska akademickiego i przemysłowego.
Branża drobiarska wychodzi na prostą
Nowoczesne centrum badawcze Trouw Nutrition ma między innymi pomagać producentom drobiu w maksymalizacji wydajności przez opracowywanie programów żywieniowych i zdrowotnych dostosowanych do konkretnych potrzeb.
- Nowa jednostka przyczyni się do realizacji misji firmy polegającej na pomaganiu producentom drobiu w zwiększeniu produkcji przy jednoczesnym poszanowaniu potrzeby ochrony zdrowia ludzi i zwierząt przed zagrożeniami związanymi z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe - mówiła podczas otwarcia centrum Silke Birlenbach, szefowa działu globalnych innowacji Trouw Nutrition.
- Jednym z głównych obszarów, w których będzie pracować nowa jednostka, jest pomoc hodowcom drobiu w zaprzestaniu stosowania przez nich antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Oporność na te środki wciąż rośnie, dlatego Trouw Nutrition może wskazać pewne rozwiązania opierając się na praktycznych doświadczeniach - mówiła Barbara Brutsaert, Global Programme Manager w sektorze drobiu Trouw Nutrition.
Ponad 75% antybiotyków stosowanych w produkcji drobiu stosuje się do leczenia problemów trawiennych.
- Większość antybiotyków stosowanych w celach profilaktycznych ma miejsce w pierwszych dniach życia i około trzeciego tygodnia, kiedy szybki wzrost powoduje zaburzenia równowagi mikrobiologicznej - mówił Filip van Immerseel, profesor na Wydziale Patologii, Bakteriologii i Chorób Ptaków na Uniwersytecie w Gandawie w Belgii.
Firma Trouw Nutrition odkryła nowe możliwości
Dlatego, jak podkreślają przedstawiciele Trouw Nutrition, istnieje duża szansa na zmniejszenie ilości tych środków przez poprawę zdrowia jelit ptaków.
Nowe centrum badawcze drobiu obejmuje 4 sale badawcze umożliwiające jednoczesne prowadzenie wielu badań. Naukowcy mogą odtworzyć warunki klimatyczne i środowiskowe takie jak wilgotność, temperatura i gęstość obsady, aby symulować różne środowiska produkcyjne występujące na całym świecie.
Każdy pokój do nauki w ośrodku może pomieścić 48 kojców. 7 zbiorników wodnych przypisanych do każdego pomieszczenia pozwala naukowcom losowo wybierać różne sposoby uzdatniania wody.
W centrum możliwe są także precyzyjne badania żywieniowe, które mogą określić m.in. jak dobieranie składników wpływa na spożycie paszy, współczynniki jej wykorzystania czy biodostępność.
Trouw Nutrition zaprosiła na wirtualne otwarcie centrum hodowcę drobiu, dyrektora ds. integracji w jednym z wiodących hiszpańskich integratorów SADA.
Jose Maria Diez Gata podzielił się swoim doświadczeniem przejścia na produkcję z maksymalnym ograniczeniem stosowania antybiotyków.
Grad nowości od Trouw Nutrition dla prosiąt
- Wśród kluczowych praktyk jest dbałość o komponenty paszowe, które są najwyższej jakości, a także wodę pitną oraz odpowiednią wentylację budynków. Hodowcy mogą stosować antybiotyki wyłącznie po dokładnej analizie oraz diagnozie ze strony lekarzy weterynarii i w ostateczności - mówił Jose Maria Diez Gata.
Hodowca zauważył, że po redukcji stosowania antybiotyków wystąpił początkowy wzrost śmiertelności piskląt. Był on jednak krótkotrwały i został szybko rozwiązany. W efekcie w zeszłym roku SADA wyprodukowała brojlery bez żadnych antybiotyków, a inne kurczęta były w około 90% wolne od tych środków.
Leo den Hartog, dyrektor ds. badań i rozwoju w Nutreco zauważył, że chociaż redukcja antybiotyków jest od dawna wyzwaniem, stanowi również szansę dla hodowców drobiu na osiągnięcie równych lub nawet lepszych wyników produkcyjnych.
- Nowa jednostka uzupełnia głęboką infrastrukturę badawczą w Trouw Nutrition, która obejmuje 5 ośrodków badawczych na całym świecie i 110 pracowników badawczo-rozwojowych. Realizują oni rocznie około 150 badań we współpracy z partnerami i wiodącymi uniwersytetami - mówiła kończąc spotkanie Ana Isabel Garcia Ruiz, kierownik ds. badań drobiu Trouw Nutrition.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków