Polska wciąż jest największym producentem drobiu w UE
W 2014 roku państwa Unii Europejskiej wyprodukowały 13,181 mln ton mięsa drobiu. 14 procent towarów powstało w Polsce.
FAMMU/FAPA informuje, że największym producentami tego gatunku mięsa we Wspólnocie była Polska, gdzie wytworzono 1,783 mln ton. Kolejne miejsca w czołówce zajęły: Francja - 1,678 mln ton (13 proc.), Wielka Brytania - 1,643 mln ton (12 proc.), Niemcy - 1,512 mln ton (11 proc.) i Hiszpania - 1,468 mln ton (11 proc.). Produkcja tych państw stanowiła 61,3 proc. unijnej wytwórczości.
W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł ok. 800 tys. ton i pochodził przede wszystkim z Brazylii (60 proc. przywozu) oraz Tajlandii (30 proc.). W strukturze zakupów przeważały piersi i inne wysokowartościowe produkty (np. gotowane przetwory). Wartość jednostkowa importu wyniosła średnio 2,59 euro za kilogram.
Z kolei ubiegłoroczny eksport z Unii do krajów trzecich wyniósł ok. 1,5 mln ton i dominowały w nim tańsze produkty (1,37 euro/kg). Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców - RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę.