Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej produkcja drobiu we Wspólnocie w 2014 roku wzrosła o 3,7 proc. do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton.
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej produkcja drobiu we Wspólnocie w 2014 roku wzrosła o 3,7 proc. do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton.
Więcej mięsa niż rok wcześniej wyprodukowali przede wszystkim liderzy tego sektora - Hiszpania (10 proc.), Polska (9 proc.), Niemcy (4 proc.) i Holandia (2 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Na stabilnym poziomie była również wytwórczość w Wielkiej Brytanii i we Francji.
Według przewidywań ekspertów w kolejnych dwóch latach tempo wzrostu produkcji drobiu wyhamuje i w 2016 r. wyniesie 13,6 mln ton. Wytwórczości sprzyjać będą utrzymujące się niższe ceny pasz oraz wysoki popyt, zaś zagrożeniem będzie ptasia grypa.
W 2014 r. eksport mięsa drobiu z UE zwiększył się o 3,8 proc. do rekordowych 1,35 mln ton, mimo rosyjskiego embarga, ceł antydumpingowych wprowadzonych przez RPA, ognisk ptasiej grypy u kilku dużych producentów oraz znacznego ograniczenia popytu przez Arabię Saudyjską. Według ekspertów z KE w bieżącym roku sprzedaż towarów spadnie o 2,3 proc.
Z kolei import drobiu do UE wzrósł przez rok o 2,1 proc. Największym dostawcą mięsa pozostała Brazylia z 60 proc. udziałem w rynku.
Ceny drobiu we Wspólnocie w pierwszej połowie ub.r. były stabilne, a później nieznacznie spadły i wahały się w granicach 183-196 euro za 100 kilogramów. Spożycie mięsa na jednego mieszkańca wzrosło o 2,5 proc.