Rekordowe wstawienia brojlerów kurcząt

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-10-2016,13:35 Aktualizacja: 11-10-2016,16:04
A A A

W sierpniu pobity został rekord wstawień brojlerów kurcząt, który pierwszy raz w historii przekroczył 100 mln i wyniósł 100,2 mln sztuk. To o 16 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej - informuje GUS.  

Świadczy to o dynamicznym rozwoju branży drobiarskiej - przekonują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Pomimo relatywnie niskich cen skupu, które w czwartym tygodniu września (według danych MRiRW) wyniosły średnio 3,37 zł za kilogram (-5 proc. r/r) produkcja mięsa drobiowego prawdopodobnie nadal jest opłacalna.

drób, ceny drobiu, eksport drobiu, handel drobiem

Rośnie eksport drobiu. Większa sprzedaż zrekompensuje niskie ceny?

Ceny drobiu systematycznie rosną, ale mięso wciąż jest tańsze niż przed rokiem. Niskie stawki rekompensuje większy eksport bowiem tylko w pierwszej połowie 2016 roku sprzedaż wzrosła o 14 proc. - Sytuacja na rynku mięsa jest jeszcze trudna. W 2015...

Polskie wyroby są coraz bardziej popularne na rynku krajowym i zagranicznym. Z danych GUS wynika, że przeciętne spożycie drobiu w polskim gospodarstwie domowym systematycznie wzrasta i w 2015 r. wyniosło 18,36 kg na osobę.

Popyt wewnętrzny na ten gatunek mięsa wspierany jest również przez drożejącą wieprzowinę. W czwartym tygodniu minionego miesiąca za kilogram żywca wieprzowego płacono 5,50 zł, czyli o 18,5 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Relacja ceny kilograma żywca brojlerów kurcząt do kilograma żywca wieprzowego w omawianym okresie wyniosła 0,61 wobec 0,77 przed rokiem.

Wzrasta ponadto eksport naszego drobiu. Z danych MRiRW wynika, że w pierwszych siedmiu miesiącach br. sprzedaliśmy blisko 543 tys. ton nieprzetworzonego mięsa i podrobów - o 15 proc. więcej rok do roku. Głównymi odbiorcami towarów pozostają Niemcy, Wielka Brytania i Francja. Wywóz do tych krajów stanowił ponad jedną trzecią wolumenu wysyłek.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA