Chiny wciąż zamknięte dla polskiego drobiu. Ale batalia trwa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD-IG, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-05-2018,10:15 Aktualizacja: 24-05-2018,10:32
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przez kilka dni gościła w Chinach, gdzie uczestniczyła w targach SIAL China i odbyła wiele spotkań ze służbami weterynaryjnymi i decydentami w sprawie importu żywności na ten wielki rynek.

Podczas rozmów przedstawiono przede wszystkim potencjał eksportowy naszej branży drobiarskiej i możliwość wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynek Państwa Środka.

eksport drobiu do chin, drób, produkcja drobiu, KRD-IG, Łukasz Dominiak,

Drobiarze otwierają chiński rynek dla naszego mięsa

Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową jest kolejnym krokiem, który ma sprawić, że nasz drób wróci na...

Ponowne otwarcie Chin dla rodzimego drobiu oraz rozszerzenie asortymentu produktów, a także listy eksporterów uprawnionych do wysyłek do Chin to jedno z kluczowych zadań KRD-IG.

- Rolą izby jest wspieranie resortu rolnictwa oraz podległych służb, m.in. przez budowę i zacieśniacie relacji ze swoimi odpowiednikami po stronie chińskiej, co jest pożądane przez stronę chińską. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że bez udziału przedstawicieli najwyższych władz RP w finalizacji całego procesu, cel jaki sobie założyliśmy nie zostanie osiągnięty - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG.

W Chinach izbę wspierali przedstawiciele 9 producentów i eksporterów drobiu: Bomadek, Drobex, Efarm, Indykpol, Łukosz, Koziegłowy, Noridane, Superdrob i Wipasz. Reprezentanci niektórych firm rozmawiali z najwyższymi władzami chińskich służb weterynaryjnych oraz z wiodącą organizacją branżową zrzeszającą tamtejszych producentów oraz dystrybutorów mięsa i drobiu.  

KRD-IG i ministerstwo rolnictwa nie osiągnęły jeszcze zakładanego sukcesu, jakim byłoby podpisanie protokołu bilateralnego, umożliwiającego wznowienie eksportu mięsa drobiowego do Chin.

- Przed nami dalsza batalia o największy i jeden z najbardziej lukratywnych rynków na świecie. Mamy w planach kolejne działania zmierzające do osiągniecia tego celu. Już w przyszłym tygodniu liczna grupa przedsiębiorców chińskich, zainteresowanych importem drobiu, odwiedzi nasz kraj na zaproszenie KRD-IG - mówi na koniec Dominiak.

Goście z Państwa Środka odwiedzą m.in. wybrane rodzime zakłady ubojowe.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA