Wieprzowina goni mięso drobiowe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-01-2018,8:10 Aktualizacja: 08-01-2018,9:05
A A A

Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewidują, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy wolumen produkcji na świecie.

Analizy pokazują jednak, że dystans dzielący drób od wieprzowiny systematycznie maleje. Zgodnie z uaktualnionymi prognozami produkcja mięsa drobiowego w minionym roku wzrosła o 0,9 proc. do 118,2 mln ton - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

unijna wieprzowina, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, konkurencyjność

Unijna wieprzowina coraz mniej konkurencyjna

Produkcja wieprzowiny w krajach UE w bieżącym roku utrzyma się na podobnym poziomie jak przed rokiem. Jednak jej pozycja na światowym rynku może być zagrożona.   Konkurencyjność unijnej wieprzowiny na rynkach światowych będzie się pogarszała w...

Z kolei wytwórczość wieprzowiny ma tymczasem wynieść 117 mln ton, co oznacza, że dystans pomiędzy tymi rodzajami mięsa zmniejszy się o 200 tys. ton.

Według prognoz FAO największego przyrostu popytu na drób, a więc także potencjalnych największych względnych wzrostów importu, należy się spodziewać w takich krajach jak Japonia, Angola, Kuba, Irak oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Z drugiej strony import zmniejszą Unia Europejska, Chiny, Wietnam, Meksyk, Arabia Saudyjska oraz Filipiny.

Największych procentowych wzrostów eksportu w 2017 roku powinny doświadczyć Stany Zjednoczone, Tajlandia, Argentyna, Brazylia oraz Ukraina.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA