Wieprzowina goni mięso drobiowe
Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewidują, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy wolumen produkcji na świecie.
Analizy pokazują jednak, że dystans dzielący drób od wieprzowiny systematycznie maleje. Zgodnie z uaktualnionymi prognozami produkcja mięsa drobiowego w minionym roku wzrosła o 0,9 proc. do 118,2 mln ton - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Unijna wieprzowina coraz mniej konkurencyjna
Z kolei wytwórczość wieprzowiny ma tymczasem wynieść 117 mln ton, co oznacza, że dystans pomiędzy tymi rodzajami mięsa zmniejszy się o 200 tys. ton.
Według prognoz FAO największego przyrostu popytu na drób, a więc także potencjalnych największych względnych wzrostów importu, należy się spodziewać w takich krajach jak Japonia, Angola, Kuba, Irak oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Z drugiej strony import zmniejszą Unia Europejska, Chiny, Wietnam, Meksyk, Arabia Saudyjska oraz Filipiny.
Największych procentowych wzrostów eksportu w 2017 roku powinny doświadczyć Stany Zjednoczone, Tajlandia, Argentyna, Brazylia oraz Ukraina.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały racic|Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii |Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) |Sygnały świń