Wielka Brytania zwiększa import drobiu
Pomimo kolejnego wzrostu produkcji, Wielka Brytania była przed rokiem tylko w 73 proc. samowystarczalna w zakresie podaży mięsa drobiu. Wskaźnik ten był o 4 proc. niższy niż rok wcześniej i najniższy od 5 lat.
W 2015 r. Wielka Brytania wyprodukowała 1,69 mln ton mięsa drobiu - o 3 proc. więcej niż w 2014 r. Produkcja mięsa kurcząt wyniosła 1,42 mln ton i przez 15 lat poszła w górę o 25 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
Wielka Brytania traci przez ptasią grypę ważne rynki zbytu
Kraj ten jest obecnie drugim - po Polsce - pod względem wielkości producentem mięsa drobiu w UE i wyprzedza Niemcy oraz Hiszpanię. Na Wyspach mają siedziby jedne z największych firm produkcyjnych w Europie - Moy Park, 2 Sisters Food Grouplsce, Faccenda oraz Bernard Matthews, największy wytwórca mięsa indyczego w Europie.
Z uwagi na spadek cen wartość brytyjskiej produkcji mięsa drobiu obniżyła się przed rokiem o ok. 1 proc., zaś stawki mięsa kurcząt spadły o 5 proc.
Pogłowie drobiu w Wielkiej Brytanii na koniec 2015 r. było o 1 proc. niższe niż rok wcześniej i wyniosło 168 mln szt. Było to głównie spowodowane obniżeniem liczebności stada kurcząt o 3 proc. do 107 mln szt.
Spożycie mięsa drobiu na Wyspach sukcesywnie rośnie i w ubiegłym roku poszło w górę o 8 proc. do 2,3 mln ton. Z uwagi na dużą lukę między krajową podażą a popytem konieczny był wzrost importu.
Ubiegłoroczny przywóz mięsa drobiu na Wyspy wyniósł 939 tys. ton (+8 proc.), a największymi dostawcami była Holandia, Polska, Irlandia, Niemcy i Belgia.