Czesi ograniczeni przez import
Produkcja mięsa drobiowego w Czechach ma obecnie mniejsze szanse na rozwój, ponieważ rosnący import w tym zakresie mocno oddziałuje na cały sektor drobiowy. Raport przygotowany przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), a ściślej mówią przez sekcję do spraw handlu z zagranicą wskazuje, że na czeską produkcję drobiu znacząco wpływa import z Polski, Brazylii i Niemiec.
Poziom konsumpcji mięsa drobiowego jest zdaniem autorów raportu USDA na ustabilizowanym poziomie. Choć w Czechach notowano znaczący wzrost spożycia drobiu już od ok. 1995 r., który w 2005 roku osiągnął szczyt, to potem zaczął maleć z 25 kg/os. do 24,3 kg/os. w 2013 r.
Produkcja mięsa drobiowego w 2014 roku, jak podał czeski Urząd Statystyczny, zwiększyła się bardzo nieznacznie, bo o niespełna 0,8%, a na przykład w samym trzecim kwartale 2015 r. ten wzrost wyniósł zaledwie 0,6%.
Na ten stały poziom produkcji drobiu ma wpływ ustabilizowana konsumpcja, ale także import. Jego wielkość w 2014 roku wyniosła 87,553 MT, a sprowadzone mięso drobiowe pochodziło głównie z Polski, Brazylii i Niemiec. W tym samym roku eksport wyniósł 35,520 MT i był skierowany głównie na Słowację oraz Holandię. W 2015 roku relacja import/eksport zostanie najprawdopodobniej na tym samym poziomie, ponieważ import od stycznia do września br. wniósł 73,294 MT wobec eksportu wynoszącego 24,842 MT.