Główną zaletą enzymatycznej alkalizacji zbóż jest możliwość konserwacji mokrego ziarna prosto z pola. Proces ten podnosi poziom białka i pH ziarna, zmniejszając ryzyko kwasicy i zwiększając wartość odżywczą paszy.
Opas na sucho polega na zadawaniu paszy treściwej o zoptymalizowanym składzie do woli. Niespełna dwa lata temu w Polsce pojawiła się nowa alternatywa żywienia bydła opasowego w systemie na sucho. – Jako żywieniowiec uważam, że zmiana...
Hodowcy bydła mięsnego, producenci opasów oraz dystrybutorzy z Polski w kwietniu odwiedzili francuskie gospodarstwa, gdzie mogli zobaczyć jak wygląda żywienie zwierząt uszlachetnionym zbożem.
Szkolenie zorganizował Rafał Lamperski z Aliplus Polska we współpracy z France Aliplus. Program wyjazdu obejmował zwiedzanie masarni, gospodarstw specjalizujących się w hodowli i opasie bydła, a także fabryki należącej do Samuela Michauda – twórcy metody aliplusowania, w której powstaje preparat Aliplus, służący do biologiczno-chemicznego zwiększania wartości pokarmowej zbóż paszowych.
W ramach programu szkoleniowego uczestnicy odwiedzili szereg gospodarstw oraz dwie masarnie, by kompleksowo zapoznać się z francuskim modelem hodowli bydła oraz systemem produkcji wołowiny w systemie "od pola do stołu".
Pierwszego dnia rolnicy odwiedzili zakład Grand Lieu Découpe położony w departamencie Loara Atlantycka, którego właścicielem jest Jean-Michel Moransset. Francuski rzeźnik specjalizuje się w rozbiorze i przetwarzaniu wołowiny kulinarnej. Podczas spotkania omówiono kluczowe czynniki wpływające na jakość mięsa, w tym żywienie i genetykę, oraz oczekiwania rynku francuskiego względem wołowiny.
W rozrodzie stada wykorzystuje nie tylko inseminację i naturalne krycie, ale również embriotransfer. Korzysta także z systemu automatycznego wykrywania i rejestracji kryć, dzięki czemu wszystkie niezbędne informacje może znaleźć w komputerze...
Uczestnicy szkolenia odwiedzili również gospodarstwo, którego właścicielem jest Daniel Baron specjalizujący się w opasie przede wszystkim wybrakowanych krów. Posiada on około 1 tys. miejsc opasowych i żywi bydło w oparciu o alkalizowane zboża mieszane z sianokiszonkami.
Podczas szkolenia można było zobaczyć gospodarstwo Earl Overlord, należące do rodziny Belliard, zlokalizowane w rejonie La Rochelle. Specjalizuje się ono w hodowli bydła rasy parthenaise i należy do grupy hodowlanej Syndicat Parthenais de Vendée. Choć gospodarstwo nie należy do największych, wyróżnia się wysoką jakością materiału hodowlanego.
W programie była również wizyta w gospodarstwie Earl Le Portail, prowadzonym przez Antoine’a Métaisa z miejscowości Chaillé-les-Marais. Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła rasy blonde d’aquitaine i może pochwalić się wieloma tytułami czempionów zdobytymi na krajowych i regionalnych wystawach, w tym także w Paryżu.
Uczestnicy odwiedzili również fermę Gaec Neuvy la Custière, specjalizującą się w hodowli bydła rasy limousine. Gospodarstwo prowadzi opas towarowy cieląt pochodzących zarówno od własnych krów, jak i zakupionych z zewnątrz, reprezentujących różne rasy.
W programie szkolenia była także wizyta we fermie France Aliplus, zlokalizowanej w Neuilly-en-Donjon zajmującej się hodowlą bydła rasy charolaise oraz opasem towarowym zarówno zwierząt urodzonych w gospodarstwie, jak i cieląt zakupionych z zewnątrz w tym rasy montbéliarde. Ferma dysponuje około 1 tys. stanowisk opasowych.
Zwieńczeniem szkolenia była wizyta w zakładzie mięsnym Boucheries – Ma France Nature, który zajmuje się produkcją wysokiej jakości lokalnych wyrobów z wołowiny pochodzącej z fermy France Aliplus. Zakład świadczy również usługi przetwórstwa dla hodowców, którzy dostarczają mięso lub tusze ze swoich gospodarstw, tworząc w ten sposób spójny i lokalny łańcuch wartości "od pola do stołu".