Mamy nadprodukcję na rynku drobiowym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
22-05-2016,16:05 Aktualizacja: 22-05-2016,18:13
A A A

Spada opłacalność produkcji drobiu. Świadczy to o nadprodukcji na tym rynku - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.

Według wyliczeń ekspertów, w pierwszym kwartale opłacalność produkcji kurcząt rzeźnych i indyków pogorszyła się w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.

drób, wieprzowina, mięso białe, mięso czerwone, spożycie mięsa

Spożycie drobiu będzie coraz większe

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.    W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że ten gatunek mięso nadal był...
Jednak wskaźnik opłacalności chowu indyków kształtował się jednak na poziomie znacznie powyżej granicy rentowności, natomiast w chowie kurcząt spadł nieco poniżej tej granicy.

W kwietniu ceny skupu kurcząt oraz indyków rzeźnych obniżyły się o 3 proc.

"Przyczyniło się to prawdopodobnie do dalszego spadku opłacalności chowu drobiu rzeźnego. Może to świadczyć o okresowej nadprodukcji żywca drobiowego" - wyjaśniają eksperci.

 

Poleć
Udostępnij
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA