187,9 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami) na unijnym rynku. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc.
187,9 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami) na unijnym rynku. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc.
Tak wynika ze wstępnych danych przedstawionych przez Komisję Europejską. Jak dodaje FAMMU/FAPA przez rok ceny spadły o 3,8 proc., a wobec średniej z lat 2010-2014 poszły w dół o kolejne 2,5 proc.
W marcu kurczęta podrożały w 10 państwach członkowskich - najbardziej w Szwecji (9,5 proc.). Ceny polskich kurcząt wzrosły o 4,1 proc. do 132,5 euro za 100 kilogramów, ale ponownie były najniższe w całej Wspólnocie (70 proc. średniej unijnej).
W 12 krajach stawki brojlerów obniżyły się - przede wszystkim w Portugalii (7 proc.). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (ok. 260 EUR/100 kg).
Ceny kurcząt w UE spadały od początku sierpnia do końca 2014 r. Wpłynęły na to czynniki sezonowe, tańsze pasze i większa produkcja drobiu. Nieznaczny wzrost notowań od początku br. jest wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.