Drobiu będzie więcej niż wieprzowiny. Mamy najnowsze prognozy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-07-2017,9:35 Aktualizacja: 10-07-2017,9:55
A A A

W 2017 roku światowa produkcja drobiu - po raz pierwszy w historii - będzie wyższa od wytwórczości wieprzowiny. To przede wszystkim efekt spadek produkcji tego drugiego gatunku mięsa - donoszą eksperci FAO.  

Globalna wytwórczość drobiu wyniesie 117,7 mln ton i będzie jedynie o 0,4 proc. większa niż przed rokiem. Znawcy rynku podkreślają, że w Chinach produkcja ma polecieć w dół z 17,2 do 15,5 mln ton, czyli aż o ponad 10 proc. Będzie to najniższy poziom od 2007 roku - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

drób, eksport drobiu, cena drobiu, handel mięsem, zysk ze sprzedaży drobiu

Wartość sprzedaży drobiu nie idzie w parze z wielkością eksportu

Od stycznia do marca Polska wyeksportowała 252,67 tys. ton nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych. To o 10 proc. więcej niż przed rokiem, kiedy sprzedaliśmy 229,73 tys. ton - wynika z danych resortu rolnictwa. Na wywozie...

Spadek wynika głównie z problemów tamtejszych producentów związanych z występowaniem ognisk grypy ptaków, a także wprowadzonych ograniczeń importowych dla żywego drobiu w związku ze stwierdzeniem tej choroby u kluczowych dostawców na ten wielki rynek.

Konsekwencją spadku produkcji będzie wzrost popytu importowego ze strony Państwa Środka o 5 proc. (rok do roku) do 1,67 mln ton. Tym samym Chiny będą odpowiedzialne za blisko 39 proc.  prognozowanego wzrostu importu tego gatunku mięsa na świecie.

Znaczny wzrost wytwórczości drobiu antycypowany jest w przypadku Brazylii, Stanów Zjednoczonych, UE, Indii i Tajlandii. Wynika to przede wszystkim z rosnącego spożycia na świecie - mięso to  jest bowiem relatywnie tanie w porównaniu z innymi gatunkami i pozytywnie oceniane przez konsumentów.

Największym producentem drobiu są Stany Zjednoczone, które odpowiadają za blisko 19 proc. globalnej wytwórczości. W bieżącym roku produkcja w USA prognozowana jest na 22 mln ton (+ proc. r/r). Z kolei Brazylia - lider w eksporcie - będzie głównym beneficjentem wzrostu światowego handlu, odpowiadając za jedną trzecią sprzedaży.

Ten południowoamerykański kraj bowiem jest wolny od grypy ptaków i ma dostęp do rynków, które są zamknięte dla głównych konkurentów (USA, UE, Chiny).

W przypadku UE (trzeci producent i eksporter) pomimo wystąpienia wirusa oczekiwany jest nieznaczny (0,7 proc.) wzrost produkcji z 14,65 do 14,75 mln ton. O 1 proc. w górę pójdzie unijny wywóz, który szacowany jest na 1,52 mln ton. Wynika to ze stabilnego i silnego popytu wewnętrznego, ograniczonego wzrostu produkcji i obowiązujących restrykcji handlowych związanych z grypą ptaków.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA