Produkcja i eksport drobiu dostaną lekkiej zadyszki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-11-2016,8:40 Aktualizacja: 16-11-2016,14:41
A A A

Po rewelacyjnym 2016 roku, w przyszłym eksport i produkcja drobiu mogą lekko osłabnąć - uważają eksperci Agencji Rynku Rolnego.

Znawcy rynku przewidują, że w drugim półroczu produkcja drobiu może być o 16 proc. większa niż rok wcześniej, a łącznie w całym bieżącym roku wytwórczość żywca drobiowego prawdopodobnie wyniesie 3,3 mln ton i będzie o około 17 proc. większa niż w 2015 roku.

wirus H5N8, drób, Niemcy, ptasia grypa, zagrożenie dla drobiu

Ptasia grypa atakuje drób na fermach na północy Niemiec

W dwóch landach na północy Niemiec: Szlezwiku-Holsztynie oraz Meklemburgii-Pomorzu Przednim wykryto przypadki ptasiej grypy u padłych ptaków na fermach drobiu. Badania laboratoryjne wykazały obecność wysoce zaraźliwego wirusa...

W pierwszej połowie 2017 roku eksperci prognozują dalszy wzrost produkcji drobiu, ale dynamika wzrostu będzie wolniejsza niż w analogicznym okresie roku 2016. "Przyczyną mniej dynamicznego wzrostu produkcji będzie niski poziom cen drobiu" - piszą. Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku eksportu drobiu.

W pierwszych ośmiu miesiącach, z Polski wyeksportowano 760 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, o 16 proc. więcej niż przed rokiem, a na cały rok prognozowany jest wzrost eksportu o 17 proc.

"W pierwszej połowie 2017 r. przewidywany jest dalszy wzrost eksportu drobiu, ale tempo tego wzrostu może być wolniejsze niż w pierwszej połowie roku 2016" - piszą na koniec przedstawiciele ARR.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA