Produkcja i eksport drobiu dostaną lekkiej zadyszki
Po rewelacyjnym 2016 roku, w przyszłym eksport i produkcja drobiu mogą lekko osłabnąć - uważają eksperci Agencji Rynku Rolnego.
Znawcy rynku przewidują, że w drugim półroczu produkcja drobiu może być o 16 proc. większa niż rok wcześniej, a łącznie w całym bieżącym roku wytwórczość żywca drobiowego prawdopodobnie wyniesie 3,3 mln ton i będzie o około 17 proc. większa niż w 2015 roku.
Ptasia grypa atakuje drób na fermach na północy Niemiec
W pierwszej połowie 2017 roku eksperci prognozują dalszy wzrost produkcji drobiu, ale dynamika wzrostu będzie wolniejsza niż w analogicznym okresie roku 2016. "Przyczyną mniej dynamicznego wzrostu produkcji będzie niski poziom cen drobiu" - piszą. Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku eksportu drobiu.
W pierwszych ośmiu miesiącach, z Polski wyeksportowano 760 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, o 16 proc. więcej niż przed rokiem, a na cały rok prognozowany jest wzrost eksportu o 17 proc.
"W pierwszej połowie 2017 r. przewidywany jest dalszy wzrost eksportu drobiu, ale tempo tego wzrostu może być wolniejsze niż w pierwszej połowie roku 2016" - piszą na koniec przedstawiciele ARR.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów