Kłopotów nie brakuje, ale nasze rolnictwo rośnie w siłę
Co drugie eksportowane z UE jabłko pochodzi z Polski, nasze firmy wytwarzają aż 116 proc. więcej mięsa drobiowego niż 10 lat temu, o jedną trzecią wrosła wytwórczość wołowiny, a o 10 proc. w górę poszły zbiory zbóż.
Mimo rosyjskiego embarga, ptasiej grypy i ASF ostatnia dekada należało do najlepszych w historii polskiego rolnictwa - informuje "Rzeczpospolita". Według analityków banku Banku BGŻ BNP Paribas branża producentów żywności jeszcze nigdy nie miała tak sprzyjającej koniunktury.
![ziemia rolna, obrót ziemią rolną, sprzedaż ziemi rolnej, rolnictwo, dzierżawa ziemi](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/65/3812/1/amazone_rydz_18,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Rolnicy wolą dzierżawić niż kupować. Wiele nierozstrzygniętych przetargów
Zawdzięczamy to przede wszystkim wejściu do UE (500 mln zamożnych konsumentów) i światowym cenom. - Zadziałały duże rezerwy mocy produkcyjnych branży, środki unijne na inwestycje, słaby złoty i niskie koszty pracy - mówi Michał Koleśnikow, dyrektor departamentu analiz ekonomicznych banku.
W warunkach większej opłacalności produkcji gospodarze inwestowali zatem w nowoczesny sprzęt i powiększali swoje gospodarstwa. Mimo obaw niektórych ekspertów rolnicy przeznaczyli dużą część płatności bezpośrednich z PROW właśnie na modernizację.
Rolnictwo zdołało potroić eksport. Przed 10 laty wysyłaliśmy za granicę produkty rolno-spożywcze o wartości 8,5 mld euro, a w ubiegłym roku już za 24 mld euro.
Polska stała się potęgą w produkcji drobiu. Przegoniliśmy Wielką Brytanię czy Francję, a siłą drobiarstwa stały się wielkie gospodarstwa.
Według prognoz w bieżącym roku nasz kraj wyprodukuje ok. 30 mln ton zbóż, ale powierzchnia upraw skurczyła się przez ostatnią dekadę o 11 proc.
![koniunktura, koniunktura w rolnictwie, Szkoła Główna Handlowa, wskaźnik koniunktury, ceny żywności](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/65/3239/1/zniwa11nowa,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Tego jeszcze nie było. Koniunktura w rolnictwie poprawiła się w styczniu
W Polsce zostaje tylko co dziesiąty kilogram wyprodukowanej wołowiny, a 90 proc. trafia na eksport. - Uważam, że dekada była udana - mówi "Rzeczpospolitej" Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Analitycy szacują, że w tym roku do skupu trafi 11,4 mld litrów mleka, czyli o 6 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Wartość eksportu produktów mleczarskich wzrosła aż o 66 proc., a do krajów pozaunijnych o 169 proc.
Nie wszyscy jednak odnieśli sukces. Z eksportera wieprzowiny staliśmy się jej importerem i zdaniem branży nic nie zapowiada, by miało się to wkrótce zmienić. Ceny ziemi rolnej rosły w tempie często spekulacyjnym, osiągając czasem nawet 100 tys. zł za hektar, co uniemożliwiało jej zakup młodym rolnikom.
źródło: Rzeczpospolita
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś