Drobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD-IG, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-07-2018,12:50 Aktualizacja: 20-07-2018,13:31
A A A

W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz do spraw polsko-japońskiej współpracy gospodarczej.

Spotkanie miało duże znaczenie bowiem dzień wcześniej zawarto umowę handlową pomiędzy Unią Europejską a Japonią. Dzięki porozumieniu powstanie największa strefa wolnego handlu na świecie, z rynkami obejmującymi w sumie ponad 600 mln konsumentów.

drób, eksport drobiu do Chin, mięso, eksport, polski drób do Chin

Polski drób w Chinach to kapitalna szansa dla naszego drobiarstwa

3 lipca został podpisany bilateralny protokół, dotyczący mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Chin. Intensywne prace nad ustaleniem ostatecznego brzmienia treści protokołu trwały od stycznia 2018 roku. Były one możliwe dzięki wydanej...

W rozmowach uczestniczyli również polscy producenci drobiu, którzy dostrzegają szansę na szerszą współpracę z tym azjatyckim krajem w zakresie sprzedaży mięsa i przetworów, a także cenionego na tamtejszym rynku produktu luksusowego, tzn. puchu i pierza. Japonia - podobnie jak UE - stawia swoim partnerom handlowym niezwykle wysokie wymagania pod względem jakości produktów spożywczych.

- Każdego roku na tamtejszy rynek trafia około miliona ton drobiu. Biorąc pod uwagę fakt, że Polska jest jednym z liderów eksportu mięsa drobiowego w Unii, a nasze produkty oferują najwyższy poziom jakości i bezpieczeństwa żywności, Japonia jawi się nam jako naturalny kierunek rozwoju wymiany handlowej - mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

- Równolegle nasz kraj stale umacnia się w obszarze eksportu puchu i pierza na rynek japoński. Do kraju Kwitnącej Wiśni wysyłamy towar najwyższej jakości. Rodzimy puch ma tam status towaru ekskluzywnego ­ - dodaje.

KRD-IG od 2009 roku rozwija system certyfikacji polskiego puchu i pierza. Został usprawniany m.in. przez wprowadzenie audytów producentów. To pozwala na utrzymanie najwyższych standardów produkcji. W ubiegłym roku izba wydała 106 certyfikatów.

Kenta Ikeda, I Sekretarz Ambasady Japonii w Warszawie zadeklarował rozwój współpracy z Polską. Zwrócił uwagę na potencjał wypromowania w swoim kraju silnych naszych marek na rynku mięsa i przetworów drobiowych oraz w segmencie puchu i pierza. Zachęcił ponadto przedstawicieli branży drobiarskiej do promocji produktów na rynku japońskim pod wspólnym brandem.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA