Krajowa Rada Drobiarstwa dołączyła do elitarnego grona
Krajowa Rada Drobiarstwa została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC). W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego organizacji to duże wyróżnienie dla polskiego sektora drobiarskiego.
Zjazd organizacji odbył się w chińskim Nankin. IPC zrzesza kraje będące światowymi liderami w produkcji mięsa drobiowego. Jej celem jest rozwijanie i zacieśnianie relacji między czołowymi producentami oraz stowarzyszeniami drobiarskimi z całego świata.
Przed polskim drobiem wiele szans, ale nie brakuje także zagrożeń
Ponadto reprezentuje globalne interesy branży w kontaktach ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE), Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO).
- Cieszymy się, że współpraca została ostatecznie sformalizowana i że członkowie IPC jednogłośnie przyjęli nas do swojego grona. Ta decyzja świadczy o tym, że działania polskiej branży drobiarskiej są dostrzegane i doceniane na arenie międzynarodowej (...) jestem przekonany, że ten sukces przyczyni się do nawiązania kolejnych cennych relacji i będzie miał realny wpływ m.in. na zwiększenie eksportu polskiego drobiu na zagraniczne rynki - skomentował Dominiak.
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza działa od ponad 27 lat i zrzesza ponad 80 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą.
Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz około 90 proc. udziału w eksporcie.