Ptasia grypa hamuje dynamikę wzrostu produkcji drobiu
Produkcja drobiu na świecie w 2015 roku zwiększy się zaledwie o 1,4 proc. do 111,8 mln ton. A w ostatniej dekadzie wytwórczość tego gatunku mięsa rosła średnio o 3 proc. rocznie.
Tak wynika z najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), na którą powołuje się FAMMU/FAPA. Na sytuację na rynku drobiu nadal negatywnie wpływają przede wszystkim skutki epidemii ptasiej grypy w Chinach.
Przypadki zakażenia wirusem ludzi w 2014 r. sprawiły, że w tym wielkim kraju spadło spożycie mięsa. W br. produkcja drobiu w Państwie Środka nie wzrośnie i sięgnie 18,5 mln ton.
Lepiej ma być w pozostałych państwach przodujących na światowym rynku. Stany Zjednoczone mogą podwyższyć wytwórczość o 0,8 proc. do 20,7 mln ton. Większa produkcja spodziewana jest ponadto m.in. w Brazylii, UE, Rosji, Meksyku, Indiach, Iranie i Turcji.
Poziom wytwarzania drobiu bardziej wzrośnie w krajach rozwijających się (1,5 proc.) niż rozwiniętych (1,3 proc.).
W ostatniej dekadzie wolumen eksportu tego gatunku mięsa zwiększył się o 55 proc., jednak od 2012 r. spada. W br. światowy wywóz wzrośnie według ekspertów o 2,6 proc. do 13,1 mln ton.
Spowolnienie wzrostu jest odzwierciedleniem wyższej produkcji u importerów oraz epidemią ptasiej grypy w USA. Wiele państw już zawiesiło handel drobiem ze Stanami Zjednoczonymi.
Import tego gatunku mięsa pójdzie w górę o 2,1 proc. do 12,6 mln ton i najbardziej zwiększą go kraje afrykańskie - przede wszystkim Angola i Benin. Więcej mięsa zakupić też mają RPA, Chiny, Japonia, Meksyk i Arabia Saudyjska.
W Europie po raz kolejny import ograniczy przede wszystkim Rosja - tym razem o 12 proc. To efekt wzrostu krajowej produkcji oraz wprowadzenia w sierpniu 2014 r. embarga.