Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 219 pasujących wyników.
Krajowa Rada Drobiarstwa: drób z Brazylii może wyprzeć polskie mięso z Europy
Polscy hodowcy drobiu nie mogą konkurować z dostawcami z krajów Mercosuru na równych warunkach, ponieważ muszą spełniać standardy, które tam nie obowiązują - powiedział prezes...
więcejMRiRW: pozytywna ocena chińskiego audytu ws. drobiu
Chińscy inspektorzy pozytywnie ocenili polski system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego oraz stosowanie regionalizacji - poinformowało we wtorek ministerstwo rolnictwa. Uzyskanie zgody od Chin...
więcejIZ-P: na rynku trudno kupić zboże, bo rolnicy wstrzymują sprzedaż
Na rynku trudno kupić zboże, bo rolnicy wstrzymują się ze sprzedażą, licząc na wzrost cen - wynika z poniedziałkowej publikacji Izby Zbożowo-Paszowej. Z informacji Izby wynika, że choć ziarna w...
więcejSzef KRD-IG o polskim mięsie na chińskim rynku i konkurencji m.in. z ukraińskim agroholdingiem
Polska uzyskała zgodę Chin na tzw. regionalizację grypy ptaków, co oznacza, że w razie stwierdzenia ogniska choroby, z eksportu będą wyłączane tylko zakłady w poszczególnych strefach,...
więcejJażdżewski: do końca roku negocjacje z Chinami ws. regionalizacji w eksporcie drobiu
Do końca tego roku mają się zakończyć polsko-chińskie negocjacje ws. regionalizacji, tak by można było eksportować z Polski mięso drobiowe do Chin, nawet gdy lokalnie pojawi się ognisko ptasiej...
więcejJaponia otwarta na polskie mięso drobiowe i jaja. Zakaz zniesiony
„Główny lekarz weterynarii Japonii zniósł 12 lipca br. zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich...
więcejWspółpraca producentów drobiu z uniwersytetem. Powstanie ośrodek badawczy wyspecjalizowany w...
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, wspólnie z Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs, planują stworzyć ośrodek badawczy wyspecjalizowany w...
więcejPolski drób niedługo na azjatyckich stołach
„Produkujemy rocznie trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE” – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG),...
więcejRośnie produkcja drobiu w Polsce. Czynniki ryzyka to koszty i ptasia grypa
W pierwszym półroczu 2023 r. produkcja drobiu w Polsce osiągnęła blisko 1,6 mln ton i była o ponad 7 proc. większa niż przed rokiem. Uwzględniając aktualną sytuację rynkową, prognozowany jest...
więcejW grudniu kupujemy najwięcej żywności. O ile produkty podrożały przez rok?
W okresie bożonarodzeniowym ceny żywności i napojów bezalkoholowych będą o ok. 7 proc. wyższe niż przed rokiem - wynika z opublikowanej analizy Banku BNP Paribas. Jak podano w dokumencie na...
więcejPolska drugim eksporterem drobiu w UE
Kraje Unii Europejskiej wyeksportowały przed rokiem 4,8 mln ton drobiu. To tylko o 0,2 proc. mniej niż przed rokiem. Zmieniła się jednak struktura sprzedaży. Różnice dotyczyły wielu...
więcejDe Heus oblicza ślad węglowy dla mięsa
De Heus jest gotowy wyliczać na szeroką skalę ślad węglowy dla mięsa. Dzięki temu staje się strategicznym partnerem dla wielu podmiotów z branży gastronomicznej oraz handlowej. De Heus już od...
więcejCedrob zainwestuje 100 milionów w budowę mroźni w Porcie Gdańskim
Cedrob Porty Sp. z o.o. i Zarząd Morskiego Portu Gdańsk S.A. podpisały umowę przedwstępną na budowę mroźni wysokiego składowania. Grupa Cedrob przeznaczy na tę inwestycję 100 milionów zł....
więcejCedrob zawarł umowę z ZM Henryk Kania
Cedrob S.A. na początku września zawarł umowę produkcji na powierzonych surowcach z zarządcą Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. w restrukturyzacji. Firma Cedrob S.A. planuje wznowienie...
więcejGobarto kupiła Zakłady Mięsne Silesia
Gobarto S.A. 31 października podpisała ze spółką Cedrob S.A. umowę warunkową nabycia 100 proc. akcji w kapitale zakładowym Zakładów Mięsnych Silesia S.A., produkujących i sprzedających...
więcejCo Francuzi tak naprawdę sądzą o polskim drobiu?
W Paryżu zakończyła się 27. edycja międzynarodowych targów spożywczych SIAL. Polscy producenci mięsa drobiowego zaprezentowali się w ramach stoiska "POLISH POULTRY", zorganizowanego...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa ma już 25 lat
W piątek odbyła się w Warszawie główna konferencja roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro". Podczas spotkania...
więcejPromowali polski drób w Chinach
W ubiegłym tygodniu w Szanghaju odbyło się jedno z największych wydarzeń sektora rolno-spożywczego w Azji - targi SIAL China. 17. edycję tej imprezy odwiedziło 50 tysięcy osób, które...
więcejRusza kampania promocyjna europejskiego drobiu w Azji
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza startuje z realizacją kampanii informacyjno-promocyjnej "Europejski Drób – w Jakości Siła". Celem jest promocja mięsa...
więcejChcą promować polskie produkty
Pięć ofert programów promocyjnych i (bądź) informacyjnych dotyczących promocji polskich produktów spożywczych wpłynęło do końca lutego do Agencji Rynku Rolnego. Łączny budżet...
więcejSprawdź jak kształtują się ceny żywca drobiowego
Ceny skupu większości monitorowanych gatunków drobiu w przedostatnim tygodniu listopada spadły. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia podrożały o 1%. Krajowe...
więcejCeny w skupie drobiu odnotowały wzrost
Pod koniec października większość monitorowanych gatunków drobiu podrożała. Ten sam kierunek zmian dotyczył ceny zbytu tuszek kurcząt. Krajowe zakłady w dniach od 21 do 27...
więcejKurczęta, indyki i kaczki drożeją
Krajowe ceny skupu większości monitorowanych gatunków drobiu wzrosły. Wyjątek stanowią gęsi tuczone, których notowania w ciągu tygodnia spadły o 1%. W dniach od 30...
więcejOżywienie w skupie drobiu. Ceny żywca drobiowego wzrosły
Notowania w skupach drobiu pod koniec września wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których cena była zbliżona do notowanej przed tygodniem. Kurczęta brojlery w dniach od...
więcejW skupach drobiu przeważały spadki cen
Ceny indyków i gęsi tuczonych w trzecim tygodniu września spadły. Z kolei notowania kurcząt pozostały bez zmian, a kaczki brojlery nieznacznie podrożały. W dniach od 16 do 22...
więcejWiększość monitorowanych gatunków drobiu potaniała
W skupie drobiu odnotowano niewielki spadek cen kurcząt brojlerów, indyków i kaczek. Z kolei nieznaczne wzrosty cen dotyczą gęsi. W krajowych skupach w dniach od 2 do 8 września...
więcejKorekta cen w skupie żywca drobiowego
Notowania kurcząt brojlerów i gęsi tuczonych w trzecim tygodniu sierpnia spadły. Z kolei indyki oraz kaczki w ciągu tygodnia podrożały. W trzecim tygodniu sierpnia odnotowano niewielki...
więcejCeny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu spadły
W drugim tygodniu sierpnia odnotowano spadek cen skupu kurcząt brojlerów, których notowania rosły bez przerwy od maja. Ten sam trend dotyczył pozostałych monitorowanych gatunków...
więcejSprawdź aktualne ceny skupu drobiu
Ceny kurcząt i kaczek brojlerów w drugim tygodniu lipca pozostały bez zmian. W przypadku gęsi odnotowano wzrost, a indyki nieznacznie potaniały. Notowania żywca drobiowego w...
więcejOtwarte Klatki ponownie kłamią i manipulują w sprawie polskiego drobiu
Polskie mięso drobiowe nie zawiera bakterii opornych na antybiotyki. Stanowisko Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej nie pozostawia wątpliwości. "Materiał stowarzyszenia Otwarte...
więcejW skupie drobiu przeważały wzrosty cen
Notowania większości monitorowanych gatunków drobiu na przełomie maja i czerwca wzrosły. Wyjątek stanowiły kaczki brojlery, które potaniały o 1%. W Polsce na przełomie maja i...
więcejBranża drobiarska zagrożona możliwą obecnością Ukrainy w UE
Branża drobiarska w Polsce już teraz powinna przygotowywać się do wejścia Ukrainy do struktur Unii Europejskiej. Jej akcesja w 2030 roku wciąż jest możliwa. Ukraina w UE oznacza dużą konkurencję z...
więcejKolejne spadki cen w skupie drobiu
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu kwietnia spadły. Wyjątek stanowią indyki, które podrożały do wartości 6,26 zł za kg. Krajowe zakłady...
więcejSalmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia
Mięso drobiowe z Polski ma zostać objęte zakazem importu do Wielkiej Brytanii. Tamtejsze media oskarżają je o wywołanie fali zakażeń salmonellą w tym kraju. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba...
więcejCeny większości gatunków drobiu wzrosły
Krajowe zakłady w drugim tygodniu marca podniosły ceny kurcząt brojlerów i indyków. W tym samym czasie notowania kaczek spadły o 2%. W dniach od 4 do 10 marca w zakładach...
więcejW skupie żywca drobiowego przeważają spadki cen
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w połowie lutego spadły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które podrożały o 1%. Na rynku krajowym w dniach od 12 do 18 lutego...
więcejDrób w skupach tanieje
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w czwartym tygodniu stycznia spadły. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, których notowania pozostały bez zmian. Krajowe...
więcejIndyki i kaczki podrożały, a cena kurcząt spadła
Krajowe zakłady w trzecim tygodniu stycznia podniosły ceny skupu indyków i kaczek brojlerów. Z kolei notowania kurcząt brojlerów nieznacznie spadły. Indyki w dniach...
więcejSprawdź jak kształtują się ceny drobiu po korekcie
Ceny żywca drobiowego w drugim tygodniu stycznia uległy zmianie. Indyki podrożały, kaczki brojlery potaniały, a cena kurcząt brojlerów pozostała bez zmian. Indyki w dniach od 8...
więcejCeny drobiu kontynuują spadek
Notowania większości monitorowanych gatunków drobiu w pierwszym tygodniu stycznia spadły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których cena pozostała bez zmian. W Polsce w...
więcejOdnotowano spadki cen w skupie drobiu
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w pierwszych tygodniach grudnia spadły. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które kosztowały tyle samo, co przed tygodniem. ...
więcejJak kształtują się ceny w skupie drobiu po korekcie?
Ceny żywca drobiowego w czwartym tygodniu listopada odnotowały zmiany. Kurczęta i kaczki brojlery potaniały, a cena indyków i gęsi tuczonych nieznacznie wzrosła. Kurczęta...
więcejW skupie drobiu dominują spadki cen
Ceny w skupie większości gatunków żywca drobiowego w trzecim tygodniu lipca odnotowały spadek. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem największe obniżki, bo aż o 33% dotyczyły...
więcejSprawdź jak kształtują się ceny żywca drobiowego
Krajowe notowania żywca drobiowego w drugim tygodniu listopada uległy korekcie. Ceny indyków i gęsi tuczonych wzrosły, kaczek brojlerów spadły, a kurcząt pozostały bez zmian. ...
więcejNiemal wszystkie gatunki drobiu potaniały
Krajowe ceny skupu drobiu na przełomie października i listopada spadły. Wyjątek stanowią gęsi tuczone, których notowania w ciągu tygodnia wzrosły o 2 gr za kg. Na rynku krajowym w...
więcejCeny drobiu sporo niższe niż przed rokiem
Notowania wszystkich monitorowanych gatunków drobiu w połowie października były niższe niż przed rokiem. Największe spadki odnotowała cena indyków, które były tańsze aż o...
więcejSprawdź jak zmieniły się ceny w skupie drobiu
Ceny w krajowym skupie drobiu w drugim tygodniu września uległy niewielkiej korekcie. Gęsi tuczone podrożały, kurczęta i kaczki brojlery potaniały, a cena indyków nie uległa istotnej zmianie....
więcejCeny drobiu uległy niewielkiej korekcie
Notowania kurcząt brojlerów w drugim tygodniu września spadły, a gęsi tuczone podrożały. W tym czasie cena indyków i kaczek brojlerów pozostała bez zmian. W dniach...
więcejKolejne zmiany cen w skupie drobiu
Żywiec drobiowy w trzecim tygodniu sierpnia odnotował kolejną zmianę cen. Kurczęta brojlery i indyki potaniały, gęsi tuczone podrożały, a notowania kaczek brojlerów pozostały bez zmian. ...
więcejNotowania drobiu odnotowały niewielki spadek
Krajowe ceny żywca drobiowego w drugim tygodniu sierpnia odnotowały kolejny, lecz tym razem niewielki spadek. Wyjątek stanowią gęsi tuczone, które w ciągu tygodnia podrożały o 2,5%. ...
więcejKurczęta, indyki, gęsi i kaczki ponownie tanieją
Ceny zakupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu sierpnia ponownie spadły. Taki sam trend dotyczy mięsa drobiowego. W Polsce w dniach od 31 lipca do 6 sierpnia odnotowano kolejny...
więcejCeny drobiu odnotowały kolejny spadek
Notowania żywca drobiowego w ostatnim tygodniu lipca po raz kolejny spadły. Odwrotny trend dotyczył mięsa drobiowego, którego ceny wzrosły. Krajowe zakłady drobiarskie w dniach...
więcejKrajowe ceny drobiu kontynuują spadek
Żywiec drobiowy w trzecim tygodniu kwietnia ponownie potaniał. W ciągu roku cena kurcząt brojlerów spadła o 5%. Na rynku krajowym w dniach od 17 do 23 kwietnia odnotowano spadki...
więcejKrajowe zakłady obniżyły ceny skupu drobiu
Kurczęta brojlery oraz indyki na przełomie marca i kwietnia wyraźnie potaniały. Z kolei notowania kaczek brojlerów pozostały bez zmian. Ceny zakupu żywca drobiowego w dniach od...
więcejNiewielka korekta cen w skupie drobiu
Ceny w skupie drobiu w czwartym tygodniu marca uległy niewielkim zmianom. Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia podrożały o 1%, a notowania indyków i kaczek brojlerów pozostały bez...
więcejJaja w cenie mięsa drobiowego. Rynek jest mocno rozchwiany
Hurtowe ceny jaj i mięsa drobiowego w UE są na tym samym poziomie. Dotychczas mięso było o kilkadziesiąt procent droższe. Sytuacja cenowa świadczy o ogromnym rozchwianiu rynków drobiarskich...
więcejDrób w skupie drożeje
Ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu w drugim tygodniu marca wzrosły. W tym samym czasie mięso drobiowe również podrożało. Kurczęta brojlery w dniach od 6...
więcejIndyki i kaczki brojlery tanieją
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w czwartym tygodniu lutego spadły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które w ciągu tygodnia podrożały. W dniach od 20 do...
więcejSprawdź jak kształtują się ceny drobiu
Ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu uległy zmianie. Kurczęta i kaczki brojlery podrożały, a notowania indyków spadły. Kurczęta brojlery w dniach 6-12 lutego...
więcejCeny skupu drobiu w lutym uległy korekcie
Notowania kurcząt brojlerów w pierwszym tygodniu lutego wzrosły. Z kolei indyki potaniały, a cena kaczek brojlerów pozostała bez zmian. Kurczęta brojlery w dniach od 30...
więcejŻywiec drobiowy odnotował spadek cen
Większość monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu stycznia potaniała. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, których notowania od dłuższego czasu są stabilne. W...
więcejStabilizacja cen w skupie drobiu
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu, w drugim tygodniu stycznia, pozostały bez większych zmian. W tym czasie notowania mięsa drobiowego uległy znacznym wahaniom. Na...
więcejPo wzroście cen drób potaniał
Ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu spadły. W przypadku kurcząt brojlerów notowania w ciągu tygodnia obniżyły się o 1,2%, a indyki potaniały o 2%. W pierwszym...
więcejOżywienie w skupie drobiu. Ceny żywca i mięsa wzrosły
Ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu pod koniec grudnia 2022 r. wzrosły. W tym czasie tuszki kurcząt patroszonych podrożały w ciągu tygodnia, aż o 19%. W ostatnim...
więcejZmiany cen w skupie drobiu
Notowania kurcząt brojlerów w trzecim tygodniu grudnia spadły. W tym czasie cena indyków oraz kaczek brojlerów wzrosła. Kurczęta brojlery w dniach 12-18 grudnia...
więcejDrób podrożał za wyjątkiem kurcząt brojlerów
Notowania zarówno indyków jak i kaczek brojlerów w drugim tygodniu grudnia wzrosły. Z kolei w przypadku kurcząt brojlerów odnotowano kolejny spadek cen. Ceny skupu...
więcejPoczątek grudnia przyniósł wzrost cen niemal wszystkich gatunków drobiu
Indyki, gęsi oraz kaczki, na przełomie listopada i grudnia, podrożały. Natomiast cena kurcząt brojlerów uległa niewielkim spadkom. Na przełomie listopada i grudnia, w...
więcejSpore wahania cen w skupie drobiu
Ceny skupu kurcząt i kaczek brojlerów w czwartym tygodniu listopada spadły. Z kolei wzrost odnotowano w przypadku indyków oraz gęsi tuczonych. Kurczęta brojlery w dniach od 21...
więcejGęsi i kaczki mocno podrożały
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu, w trzecim tygodniu listopada, wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które w ciągu tygodnia nieznacznie potaniały. ...
więcejDrób drożeje z wyjątkiem kaczek brojlerów
Kurczęta brojlery, indyki i gęsi tuczone w drugim tygodniu listopada podrożały. Z kolei notowania kaczek brojlerów w ciągu tygodnia spadły o 1 gr za kg. W dniach 7-13 listopada w...
więcejDariusz Goszczyński: polski drób jest bezpieczny i zdrowy
Na temat tzw. afery tłuszczowej, jej konsekwencji dla sektora drobiarskiego oraz o bezpieczeństwie żywności, rozmawiamy z Dariuszem Goszczyńskim, prezesem Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby...
więcejCeny skupu drobiu wzrosły z wyjątkiem kurcząt brojlerów
Większość monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu października podrożała. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których cena w ciągu tygodnia spadła o 0,5%. ...
więcejCeny kurcząt brojlerów i indyków spadły
Rynek żywca drobiowego w drugim tygodniu października odnotował zmiany cen. Kurczęta oraz indyki potaniały, a notowania gęsi tuczonych i kaczek brojlerów wzrosły. Kurczęta...
więcejSprawdź ceny w skupie drobiu na początku października
Kurczęta, kaczki i gęsi w pierwszym tygodniu października potaniały. Wzrost cen odnotowano jedynie w przypadku indyków. Ceny zakupu żywca drobiowego w dniach 2-9 października uległy...
więcejGęsi potaniały, a cena kurcząt brojlerów i indyków wzrosła
Cena żywca drobiowego w pierwszej połowie września uległa znacznym zmianom. Gęsi tuczone mocno potaniały, a notowania kurcząt brojlerów i indyków wzrosły. Dostawcy za...
więcejWahania cen w skupie żywca drobiowego
Ceny większości gatunków drobiu w drugim tygodniu września wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których notowania pozostały bez zmian oraz indory, które potaniały. ...
więcejWe wrześniu niemal wszystkie gatunki drobiu podrożały
Ceny kurcząt brojlerów, indyków i gęsi na przełomie sierpnia i września wzrosły. W tym czasie kaczki brojlery potaniały. Dostawcy za kurczęta brojlery w dniach 29 sierpnia...
więcejPolskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza podkreśla, że polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe. Apeluje do konsumentów o to, aby nie ulegali oni manipulacjom stosowanym przez...
więcejŻywiec drobiowy drożeje za wyjątkiem indyków
Drób w ostatnim tygodniu sierpnia podrożał za wyjątkiem indyków. Ich cena w ciągu tygodnia i miesiąca spadła odpowiednio o 2 i 4 gr za kg. Cena w skupie indyków w...
więcejSpada cena w skupie żywca drobiowego
Ceny niemal wszystkich monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu sierpnia spadły. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, których notowania pozostały bez zmian. W Polsce...
więcejCena niemal wszystkich gatunków drobiu rośnie
Notowania kurcząt brojlerów, indyków i gęsi tuczonych, w drugim tygodniu sierpnia wzrosły. Spadek cen w tym czasie dotyczył jedynie kaczek brojlerów. W Polsce od...
więcejSprawdź ceny drobiu w pierwszym tygodniu sierpnia
Ceny w skupie drobiu w pierwszym tygodniu sierpnia uległy niewielkim zmianom. Wzrost notowań dotyczył kaczek i gęsi, spadek indyków, a bez zmian pozostała cena kurcząt typu brojler. ...
więcejIndyki, gęsi i kaczki tanieją
W Polsce pod koniec lipca odnotowano spadek cen większości monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które w ciągu tygodnia podrożały o 2 gr za...
więcejEuropejski rynek drobiowy jest pod presją
Hodowcy drobiu w ostatnim czasie informują o coraz większych problemach związanych między innymi ze sprzedażą żywca. Rynek zamarł, ponieważ MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego,...
więcejWahania cen żywca drobiowego
Ceny żywca drobiowego w drugim tygodniu lipca uległy zmianom. Kurczęta brojlery potaniały, indyki utrzymały cenę sprzed tygodnia, a kaczki i gęsi podrożały. Żywiec drobiowy w dniach od...
więcejŻywiec drobiowy odnotował spadek cen
Przełom czerwca i lipca przyniósł spadki cen niemal wszystkich monitorowanych gatunków drobiu. Kurczęta brojlery, indyki i kaczki w ciągu tygodnia potaniały, a notowania gęsi tuczonych...
więcejKolejne wahania cen w skupie drobiu
Krajowa cena kurcząt brojlerów oraz indyków w trzecim tygodniu czerwca spadła. W tym czasie kaczki brojlery oraz gęsi tuczone podrożały. Kurczęta brojlery w dniach od 20...
więcejZnaczne zmiany cen w skupie drobiu
Ceny w skupie drobiu w trzecim tygodniu czerwca uległy znacznym zmianom. Indyki, gęsi i kaczki podrożały, a kurczęta brojlery utrzymały taką samą cenę jak przed tygodniem. Na rynku...
więcejImponujący wzrost wartości eksportu polskiego drobiu
Polskie drobiarstwo korzysta na bardzo dobrej koniunkturze międzynarodowej. Dane statystyczne za pierwsze cztery miesiące br. pokazują, że eksport tego gatunku mięsa wzrósł w skali roku aż o...
więcejWahania cen na rynku drobiu
Ceny zakupu kurcząt brojlerów w drugim tygodniu czerwca spadły, a indyków pozostały bez zmian. Z kolei pozostałe monitorowane gatunki drobiu podrożały. Kurczęta brojlery w...
więcejCeny większości gatunków drobiu spadły
Notowania żywca drobiowego w drugim tygodniu maja w przypadku kurcząt brojlerów i indyków spadły. Z kolei kaczki brojlery w omawianym czasie podrożały. Kurczęta brojlery w...
więcejCeny kurcząt brojlerów i indyków nadal rosną
Notowania większości gatunków drobiu w ostatnim tygodniu kwietnia wzrosły. Spadek cen dotyczył kaczek brojlerów, które w ciągu tygodnia potaniały o 1 gr za kg. ...
więcejGrypa ptaków szaleje i ogranicza handel drobiem
Szalejąca w Stanach Zjednoczonych grypa ptaków ogranicza import towarów z sektora drobiarskiego. Wielu kontrahentów stosuje regionalizację, ale zasięg geograficzny występowania...
więcejCena kurcząt, kaczek i indyków rośnie
Notowania wszystkich monitorowanych gatunków drobiu w połowie kwietnia wzrosły. Taki sam trend odnotowało mięso drobiowe. Ceny wszystkich gatunków drobiu monitorowanych...
więcejŻywiec drobiowy kontynuuje wzrost cen
Krajowe ceny drobiu kolejny tydzień z rzędu wzrosły. Kurczęta brojlery i indyki podrożały o 4%, a kaczki brojlery o 2%. Żywiec drobiowy w dniach 4-10 kwietnia odnotował dalszy wzrost cen...
więcejŻywiec i mięso drobiowe wciąż drożeje
Ceny drobiu od wielu tygodni sukcesywnie rosną. Kurczęta brojlery w ciągu miesiąca podrożały o 20%, indyki o niemal 11%, a kaczki brojlery o 6%. Żywiec drobiowy w zakładach objętych monitoringiem...
więcejCeny drobiu nadal rosną
Żywiec drobiowy w czwartym tygodniu marca kontynuował wzrost cen. Taki sam trend odnotowano w przypadku mięsa wszystkich monitorowanych gatunków drobiu. Według informacji z...
więcejWzrost cen żywca drobiowego
Żywiec drobiowy w drugim tygodniu marca po raz kolejny podrożał. Ceny kurcząt brojlerów wzrosły o 3%, indyków o 2%, a kaczek o 1%. W Polsce w drugim tygodniu marca cena...
więcejMają apetyt na "wolne" eksportowe rynki drobiu
Brazylijscy producenci drobiu narzekają na gwałtowne wzrosty cen zbóż z powodu inwazji Rosji na Ukrainie. Jednocześnie patrzą na zakłócenia w handlu, przed którymi stanęli...
więcejKurczęta, indyki i kaczki drożeją
Ceny żywca drobiowego na przełomie lutego i marca wzrosły. Taki sam trend dotyczy notowań mięsa. W dniach od 28 lutego do 6 marca wzrosły ceny wszystkich gatunków żywca drobiowego...
więcejDrożeje żywiec i mięso drobiowe
Ceny zakupu żywca drobiowego pod koniec lutego wzrosły. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia potaniały o 1%. Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 21-27 lutego...
więcejWiększość monitorowanych gatunków drobiu podrożało
Ceny skupu kurcząt brojlerów i indyków w trzecim tygodniu lutego wzrosły. Natomiast notowania kaczek brojlerów pozostały bez zmian. W dniach 14-20 lutego zakłady mięsne objęte...
więcejCeny w skupie drobiu kontynuują wzrost
Krajowe ceny drobiu w drugim tygodniu lutego wzrosły. Taki sam trend odnotowano w przypadku mięsa drobiowego. Ceny zakupu żywca drobiowego w drugim tygodniu lutego w zakładach...
więcejCeny drobiu wzrosły na początku lutego
Ceny w skupie drobiu w pierwszych dniach lutego wzrosły. Kurczęta brojlery podrożały o 2 gr za kg, indyki o 1%, a kaczki brojlery o 3%. Zakłady drobiarskie objęte monitoringiem...
więcejSprawdź aktualne ceny w skupie drobiu
Ceny w skupie drobiu w ostatnim tygodniu stycznia uległy zmianom. Kurczęta brojlery i indyki podrożały, a kaczki brojlery utrzymały notowania sprzed tygodnia. Zakłady drobiarskie w...
więcejCena kurcząt i indyków wyraźnie wzrosła
Od początku roku odnotowuje się wzrost cen większości monitorowanych gatunków drobiu. Kurczęta brojlery i indyki wyraźnie podrożały, a notowania kaczek brojlerów spadły. ...
więcejDrób kontynuuje wzrost cen?
Ceny skupu żywca drobiowego na przełomie roku utrzymały tendencję wzrostową. Najbardziej podrożały kurczęta brojlery, następnie indyki, a na końcu znalazły się kaczki. W ostatnim...
więcejCeny w skupie drobiu pod koniec roku wzrosły
Notowania w skupie drobiu pod koniec ubiegłego roku wzrosły. Najbardziej podrożały indyki, a następnie kaczki brojlery i kurczęta. Ceny zakupu żywca drobiowego w przedostatnim tygodniu...
więcejCeny drobiu kolejny raz wzrosły
Średnie ceny w skupie drobiu w trzecim tygodniu grudnia wzrosły. Największe podwyżki odnotowały kaczki brojlery, które podrożały o 2%. Wszystkie rodzaje żywca drobiowego w zakładach...
więcejCeny niemal wszystkich gatunków drobiu na początku grudnia wzrosły
Ceny w skupie, w drugim tygodniu grudnia, wzrosły niemal we wszystkich monitorowanych gatunkach drobiu. Kurczęta brojlery oraz indyki podrożały, a cena kaczek brojlerów nieznacznie...
więcejSprawdź ile płacą w krajowych skupach za żywiec drobiowy
Ceny w skupie drobiu pod koniec listopada uległy zmianom. Kaczki brojlery podrożały, kurczęta potaniały, a cena indyków pozostała bez zmian. Na rynku krajowym w czwartym tygodniu...
więcejOdnotowano wzrosty cen w skupie drobiu
W trzecim tygodniu listopada odnotowano wzrost cen we wszystkich monitorowanych gatunkach drobiu. Największe podwyżki dotknęły kaczek brojlerów. Krajowe zakłady mięsne objęte...
więcejCena większości gatunków drobiu wzrosła
Większość monitorowanych gatunków drobiu, w pierwszym tygodniu listopada, podrożała. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które potaniały o 1 gr za kg. Na rynku krajowym w...
więcejZmiany cen w skupie drobiu
Ceny w skupie drobiu w ostatnim tygodniu października uległy znaczącym wahaniom. W przypadku kurcząt i kaczek brojlerów odnotowano wzrost notowań, a indyki i gęsi potaniały. Kurczęta...
więcejWzrost cen w skupie drobiu
Ceny większości gatunków drobiu, w trzecim tygodniu października wzrosły. Z kolei notowania mięsa drobiowego uległy mocnym wahaniom. Największe wzrosty cen, w dniach 18-24...
więcejCeny drobiu w skupie wahają się
Ceny w skupie drobiu na przełomie września i października uległy niewielkim zmianom. Kurczęta brojlery i indyki potaniały, a w przypadku gęsi i kaczek brojlerów odnotowano wzrost cen. ...
więcejDrób w skupie po raz kolejny tanieje
Krajowe zakłady drobiarskie w trzecim tygodniu września po raz kolejny obniżyły ceny żywca drobiowego. Dotyczy to zarówno kurcząt brojlerów, indyków jak i gęsi. W...
więcejOdnotowano kolejne spadki w skupie drobiu
Ceny w skupie drobiu kolejny tydzień z rzędu spadają. Te same trendy dotyczą notowań asortymentu drobiowego w zakładach drobiarskich. Kurczęta brojlery na przełomie sierpnia i września...
więcejCeny drobiu lecą w dół
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu sierpnia spadły. Wyjątek stanowią notowania kaczek brojlerów, których cena nieznacznie wzrosła. ...
więcejDrobiu jest więcej, ale jego ceny nie satysfakcjonują producentów
Pogłowie drobiu w Polsce w ciągu ostatnich dziesięciu lat znacząco wzrosło. Jest to efekt systematycznego rozwoju sprzedaży produktów drobiowych na rynkach zagranicznych. Z...
więcejDrób w skupie tanieje
Żywiec drobiowy w skupie w pierwszym tygodniu sierpnia potaniał. Taki sam trend dotyczył notowań mięsa drobiowego. Ceny zakupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu sierpnia w zakładach...
więcejDrób w skupie tanieje
Krajowa cena większości monitorowanych gatunków drobiu w drugim tygodniu lipca spadła. Kurczęta brojlery potaniały o 1 gr za kg, a indyki o 2%. Cena kurcząt brojlerów w...
więcejWahania cen w skupie drobiu
Krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w drugim tygodniu lipca uległa nieznacznym zmianom. Natomiast indyki odnotowały wyraźny spadek cen. Kurczęta brojlery w dniach 5-11 lipca w...
więcejKurczęta brojlery wciąż drożeją. A pozostałe gatunki drobiu?
Ceny zakupu kurcząt brojlerów wzrosły w ciągu tygodnia o 2%. W tym samym czasie indyki potaniały o 3%. Krajowe ceny kurcząt brojlerów w dniach 28 czerwca – 4 lipca...
więcejZmiany cen w skupie drobiu
Ceny zakupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu czerwca uległy wahaniom. Kurczęta brojlery podrożały, kaczki brojlery potaniały, a notowania indyków pozostały bez zmian. ...
więcejDrób pod koniec kwietnia podrożał
Ceny w skupie drobiu w przedostatnim tygodniu kwietnia wzrosły. Kurczęta i kaczki brojlery podrożały o 1%, a indyki o 2%. Na rynku krajowym w dniach 19-25 kwietnia ceny zakupu żywca...
więcejZmiany cen skupu drobiu
Cena w skupie kurcząt brojlerów w połowie kwietnia spadła. Wzrost notowań dotyczył indyków oraz kaczek brojlerów. Kurczęta brojlery w połowie kwietnia bieżącego roku...
więcejCeny większości gatunków drobiu wzrosły
Notowania większości gatunków drobiu w pierwszej połowie kwietnia wzrosły. W tym okresie podrożały kurczęta brojlery i indyki, a kaczki brojlery potaniały. Dostawcy za kurczęta...
więcejSprawdź jak zmieniły się ceny na rynku drobiu
Kurczęta brojlery i indyki w Polsce w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy podrożały. W tym czasie spadek cen odnotowały kaczki brojlery. Zakłady drobiarskie w dniach od 29 marca do 4...
więcejNotowania drobiu po raz kolejny w górę
Ceny drobiu w krajowym skupie pod koniec marca po raz kolejny wzrosły. Kurczęta i kaczki brojlery podrożały odpowiednio o 1 grosz za kg i o 1%. Kurczęta brojlery w Polsce w dniach...
więcejKolejne wzrosty cen drobiu
Notowania żywca drobiowego w Polsce w trzecim tygodniu marca wzrosły. Dotyczy to zarówno kurcząt brojlerów, indyków, jak i kaczek. Kurczęta brojlery w dniach...
więcejSprawdź aktualne ceny żywca drobiowego
Kurczęta i kaczki brojlery w drugim tygodniu marca podrożały. Z kolei indyki po dynamicznych wzrostach w styczniu i lutym potaniały. Krajowi dostawcy za kurczęta brojlery, w dniach 8–14...
więcejWzrost cen skupu drobiu utrzymuje się
Ceny skupu żywca drobiowego utrzymują trend wzrostowy. Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia podrożały o 1%, indyki o 2%, a kaczki brojlery o 4 grosze za kilogram. Ceny zakupu kurcząt...
więcejKolejne wzrosty cen drobiu
Żywiec drobiowy w Polsce w trzecim tygodniu lutego podrożał. Cena kurcząt brojlerów wzrosła o 1%, a indyków i kaczek o 3%. Na rynku krajowym w dniach 15-21 lutego 2021 r....
więcejCeny skupu na rynku drobiu rosną
Żywiec drobiowy na krajowym rynku w drugim tygodniu lutego podrożał. Cena kurcząt brojlerów wzrosła o 2 gr za kg, indyki podrożały o 5,5%, a kaczki brojlery o 1%. Ceny skupu...
więcejDrób w Polsce wciąż drożeje
Żywiec drobiowy na krajowym rynku w drugim tygodniu lutego podrożał. Te same trendy cenowe dotyczą mięsa zarówno kurcząt jak i indyków. Ceny zakupu monitorowanych...
więcejŻywiec drobiowy wciąż drożeje
Żywiec drobiowy w Polsce w ostatnim tygodniu stycznia 2021 r. podrożał. Wzrosty odnotowano również w przypadku tuszek kurcząt, a spadki cen dotyczyły tuszek indyków. ...
więcejCena żywca drobiowego wzrosła
Żywiec drobiowy w drugim tygodniu stycznia podrożał. Cena kurcząt brojlerów i indyków wzrosła o 2%, a kaczek brojlerów o 1%. Drób w krajowych notowaniach z...
więcejKurczęta brojlery podrożały. A pozostały drób?
Ceny kurcząt brojlerów w pierwszym tygodniu stycznia wzrosły o 3%. Podwyżki odnotowano również w przypadku kaczek brojlerów, a indyki potaniały. Kurczęta brojlery...
więcejWzrost cen na rynku drobiu
Cena skupu żywca drobiowego pod koniec roku wzrosła. Trend ten dotyczył również mięsa drobiowego. Żywiec drobiowy w skupie w dniach od 21 grudnia do 3 stycznia odnotował kolejne...
więcejCeny niemal wszystkich gatunków drobiu wzrosły
Żywiec drobiowy w Polsce w trzecim tygodniu grudnia odnotował wzrost. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia potaniały o 1 gr za kg. Zakłady drobiarskie w...
więcejSprawdź ile dostają producenci drobiu w Polsce
Kurczęta brojlery w Polsce w drugim tygodniu grudnia podrożały o 0,5%, cena indyków wzrosła o 1%, a gęsi tuczonych o 4%. Ich notowania były odpowiednio o 6%, 29% oraz 8% niższe niż przed...
więcejŻywiec i mięso drobiowe wyraźnie tańsze niż przed rokiem
Ceny skupu kurcząt brojlerów, indyków, gęsi i kaczek w pierwszym tygodniu grudnia były niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Podobne trendy odnotowały ceny mięsa...
więcejCena skupu większości gatunków drobiu spadła
Kurczęta brojlery w ostatnim tygodniu listopada potaniały o 0,5%. Te same trendy odnotowała cena indyków i kaczek brojlerów, a jej wzrost dotyczył gęsi tuczonych. Cena kurcząt...
więcejSprawdź ceny żywca i mięsa drobiowego
Kurczęta brojlery w trzecim tygodniu listopada potaniały o 0,6%, a indyki o 1%. Cena tego żywca była odpowiednio o 5 i 29% niższa niż przed rokiem. W dniach 16-22 listopada bieżącego...
więcejKurczęta brojlery i ich tuszki tanieją
Cena kurcząt brojlerów w drugim tygodniu listopada była o ponad 1% niższa niż w poprzednich notowaniach. Jeszcze większe spadki wynoszące 6% dotyczyły ceny kurcząt patroszonych. Według...
więcejCeny drobiu spadają. Mięso też tanieje
Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia potaniały o 1%, a indyki o 1 grosz za kg. Jednocześnie ich cena w skali roku zmniejszyła się odpowiednio o 4 i 29%. Cena zakupu kurcząt brojlerów na...
więcejCena skupu żywca drobiowego jest niestabilna
Kurczęta brojlery w pierwszych dwóch tygodniach października potaniały średnio o 2 gr za kg. Z kolei cena indyków wzrosła w ciągu tygodnia średnio o 4 gr za kg. Notowania...
więcejChiny pobiją rekord produkcji mięsa drobiowego?
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prognozuje, że produkcja drobiu w Chinach w 2020 r. osiągnie rekordowy poziom. Dzięki temu Państwo Środka chce zmniejszyć deficyt białka...
więcejCena drobiu wciąż jest niższa niż przed rokiem
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w pierwszym tygodniu sierpnia kurczęta brojlery były skupowane średnio po 3,23 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż...
więcejCoraz więcej sygnałów o zakażonym salmonellą mięsie z Polski
O znacznym wzroście liczby sygnałów o zakażonym salmonellą mięsie drobiowym importowanym z Polski poinformowała bułgarska telewizja publiczna w głównym programie informacyjnym. Szef...
więcejSprawdź ceny żywca i mięsa drobiowego w Polsce
Ceny kurcząt brojlerów w drugim tygodniu lipca nieznacznie wzrosły. W tym samym okresie odnotowano spadek notowań indyków i tuszek kurcząt patroszonych. Biuro Analiz i...
więcejJak kształtują się ceny żywca i mięsa drobiowego w Polsce?
Ceny zakupu kurcząt brojlerów w trzecim tygodniu maja wzrosła o 1%, a indyków spadła o 2%. W odniesieniu do cen sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 13%, a indyki o 20%. ...
więcejZakażone tony mięsa z Polski nie trafiły do sprzedaży
Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności wstrzymała sprzedaż ponad 32 ton zakażonego salmonellą mięsa drobiowego pochodzącego z Polski. Chodzi o dwie partie mięsa o łącznej wadze 32350 kg....
więcejWylęgarnie drobiu na skraju upadku
Średnie i mniejsze zakłady wylęgu drobiu w Polsce tracą płynność finansową. Wiele z nich stoi na skraju bankructwa - alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Drobiarze ostrzegają, że...
więcejMięso drobiowe jest bezpieczne i nie zabraknie go na rynku
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie...
więcejKolejny kraj otworzył się na drób z Polski
Chilijskie służby weterynaryjne zatwierdziły Polskę do eksportu produktów z mięsa drobiowego - poinformował we wtorek Główny Inspektorat Weterynarii. "Eksport z zakładów...
więcejPolski drób na czarnej liście
Coldiretti Varese, stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na tamtejszy...
więcejUnia sprowadza coraz więcej mięsa drobiowego
W pierwszym półroczu 2019 roku dostawy mięsa drobiowego z państw trzecich do UE zwiększyły się o 12,1 proc. do 446,2 tys. ton. W rankingu dostawców ponownie lideruje Brazylia. ...
więcejProdukcja, eksport i spożycie drobiu pójdą w górę
Eksperci z Komisji Europejskiej uaktualnili właśnie krótkoterminową prognozę dla unijnego sektora drobiarskiego. Zgodnie z najnowszymi szacunkami eksport mięsa drobiowego w bieżącym roku ze...
więcejEksport drobiu będzie spadał. Konkurencja cenowa robi swoje
Polska to największy europejski producent drobiu, który połowę wyrobów przeznacza na eksport. Unijny rynek zdaniem ekspertów jest jednak mocno nasycony, a w innych częściach...
więcejNielegalny ubój drobiu. Zwłoki zwierząt i mięso zostały zutylizowane
Powiatowy lekarz weterynarii w Piasecznie, w związku z anonimowym doniesieniem z 13 marca, podjął działania dotyczące podejrzenia prowadzenia nielegalnego uboju drobiu w miejscowości zlokalizowanej...
więcejDrób produkowany w Polsce jest zdrowy. Konsumenci muszą o tym wiedzieć
Drób produkowany w Polsce, zdaniem konsumentów, jest wytwarzany przez hodowców z użyciem antybiotyków oraz hormonów. Stąd często opinie na jego temat oraz całej...
więcejProdukcja i handel drobiem pójdą w górę. A ceny?
Ceny drobiu w Polsce w 2018 r. były przeciętnie o 3,4 proc. wyższe niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Zachęciło to producentów do zwiększenia inwestycji, co może przełożyć...
więcejCeny drobiu wciąż na wysokim poziomie
Ceny drobiu nadal są na wysokim poziomie tj. wyższym niż przed rokiem oraz przed miesiącem. Jak informuje TVP 1 jest to efekt mniejszej podaży żywca, która występuje o tej porze roku. Podaż...
więcejChiny wciąż zamknięte dla polskiego drobiu. Ale batalia trwa
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przez kilka dni gościła w Chinach, gdzie uczestniczyła w targach SIAL China i odbyła wiele spotkań ze służbami weterynaryjnymi i decydentami w sprawie...
więcejDrób jest bezpieczny, czyli zamieszanie po raporcie o antybiotykach
Polska jest największym producentem drobiu w UE. Drób spełnia najwyższe normy jakości europejskie i światowe oraz gwarantuje bezpieczeństwo - zapewnił dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa...
więcejMięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne
"Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego"...
więcejEksport drobiu pobił kolejny rekord
Ubiegły rok był rekordowym dla branży drobiarskiej. Z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów o wartości ponad 8 mld 30 mln zł, czyli odpowiednio o 9,4 i 7,1...
więcejUkraina coraz bardziej zagraża unijnemu rynkowi drobiu
W pierwszych 11 miesiącach 2017 roku unijny import mięsa drobiowego z Ukrainy zwiększył się w skali roku o 65 proc. do 75 tys. t. Kraj ten stał się zatem jednym z ważniejszych dostawców...
więcejJaja i mięso drobiowe najczęstszą przyczyną salmonelli
Salmonella Enteritidis jest najbardziej rozpowszechnionym typem salmonelli i odpowiada za 59 proc. wszystkich przypadków choroby w Unii Europejskiej. Najczęściej są one związane ze spożyciem...
więcejChiński rynek otwarty. Drobiarze nie kryją radości i liczą na sukcesy
Przedstawiciele spółek, które posiadają uprawnienia eksportowe do Chin nie kryją, że otwarcie tego wielkiego rynku dla polskiego mięsa drobiowego będzie miało spory wpływ na losy całej...
więcejCeny jaj zrównały się z cenami mięsa drobiowego
W Unii Europejskiej 100 kg jaj kosztuje obecnie 177,40 euro czyli niemal tyle samo, co 100 kg mięsa drobiowego, którego ostatnie, oficjalne notowania, wynosiły 181,61 euro. Różnica...
więcejBrojlery wstawiane w rekordowej liczbie. Ponad 100 mln kurcząt
Brojlery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Rosnący popyt wpłynął więc na większe wstawienia. Jak informuje TVP 1 tylko w jednym miesiącu do polskich kurników trafiła rekordowa liczba tych...
więcejBezpieczna hodowla drobiu to najważniejsze wyzwanie
Bruksela gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej. Spotkanie zdominowała sprawa wyzwań związanych z produkcją i bezpieczną hodowlą drobiu. Eksperci dyskutowali zatem...
więcejDrób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat...
więcejDrobiarze biją rekordy. Konkurencja czuje nasz oddech na plecach
Zachodnia konkurencja czuje na plecach oddech naszych producentów drobiu, którzy co miesiąc biją własne rekordy. Oby nie była to jednak droga donikąd. Największy producent w UE - na to...
więcejFipronil w polskich jajach? Badania zlecili przedsiębiorcy z Niemiec i Holandii
Główny lekarz weterynarii informuje, że za pośrednictwem systemu RASFF polskiej stronie przekazano informacje m. in. na temat jaj pochodzących z polskich ferm, w których wykryto...
więcejMięso drobiowe źródłem bakterii wywołującej kampylobakteriozę
Kampylobakterioza to choroba wywoływana przez bakterie z rodzaju Campylobacter, które powodują zakażenie żołądka i jelit. U zainfekowanego człowieka jest ona najczęstszą przyczyną ostrego...
więcejFipronil w jajach i mięsie drobiowym. GLW wydał komunikat
Główny lekarz weterynarii wydał komunikat w sprawie obecności niedozwolonej substancji jaką jest fipronil w jajach i mięsie drobiowym pochodzącym z państw członkowskich Unii Europejskiej....
więcejNajwyższa jakość produktów kluczem do sukcesu branży
Polepszanie warunków dobrostanu zwierząt oraz higieny produkcji i warunków pracy personelu są kluczowymi działaniami podejmowanymi obecnie przez światowe koncerny drobiarskie - wynika...
więcejGdzie możemy eksportować drób i jego produkty?
Główny lekarz weterynarii wydał komunikat, w którym informuje o tym, jakie obecnie tj. na dzień 20 lipca istnieją możliwości eksportu mięsa drobiowego i produktów drobiarskich z...
więcejIndyki w cenie. Stawki ciągle idą w górę
W pierwszej połowie bieżącego roku w Polsce systematycznie rosły ceny indyków. W czerwcu stawki były już wyższe niż przed rokiem - wynika z danych opublikowanych właśnie przez ministerstwo...
więcejDrobiu będzie więcej niż wieprzowiny. Mamy najnowsze prognozy
W 2017 roku światowa produkcja drobiu - po raz pierwszy w historii - będzie wyższa od wytwórczości wieprzowiny. To przede wszystkim efekt spadek produkcji tego drugiego gatunku mięsa -...
więcejDrób z Polski coraz bliżej Singapuru
Drób produkowany w Polsce prawdopodobnie będzie wkrótce eksportowany do Singapuru. To wynik ubiegłotygodniowej wizyty singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i...
więcejMięso drobiowe ponownie będzie eksportowane do Chin?
Ptasia grypa została już opanowana. Mimo to rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy polskiego drobiu. Jednak przedstawiciele branży przy pomocy rządu pracują nad odbudowaniem dobrych relacji z...
więcejPolska europejską potęgą w produkcji drobiu. Wygrywamy ceną
Na początku tego roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6 procent. W Polsce wzrost wyniósł 11,5 procent - wynika z danych Komisji Europejskiej, które...
więcejDrób z Polski staje przed ogromną szansą
Importerzy mięsa z Singapuru poszukują nowych dostawców. To może być szansa dla Polski – informuje Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. W maju ma się odbyć wizyta...
więcejKurze jaja najczęstszą przyczyną salmonellozy
Zoonozy są to choroby zwierząt przenoszone na człowieka przez kontakt bezpośredni lub surowce pochodzenia zwierzęcego. W 2015 r. w Unii Europejskiej zgłoszono ponad 94 tys. przypadków...
więcejUtrzymuje się wysoki poziom eksportu drobiu z Polski
Polska eksportuje coraz więcej mięsa drobiowego - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego. W okresie styczeń-lipiec 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664...
więcejPolskie kurczaki, indyki i gęsi wkrótce znajdą się na Tajwanie
W Tajpej na Tajwanie odbyły się jedne z największych, poza Chinami, wschodnioazjatyckich targów spożywczych - Food Taipei 2016. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad półtora tysiąca...
więcejPolska umacnia pozycję w eksporcie mięsa drobiowego
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 roku Polska wyeksportowała 754 tys. ton nieprzetworzonego mięsa i podrobów...
więcejChiny otwierają się na eksport mięsa z Brazylii
Eksport mięsa drobiowego z Brazylii do Chin w pierwszym półroczu br. wyniósł 150 mln ton i był o 38 proc. większy niż przed rokiem. W najbliższym czasie będzie nadal rósł w...
więcejDrób to nasza wizytówka za granicą. Sprzedajemy coraz więcej
Polska branża drobiarska ma powody do zadowolenia. Ostatnie 10 lat to zdecydowany wzrost produkcji i sprzedaży mięsa nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim na wymagających rynkach zagranicznych....
więcejW Rosji rośnie produkcja drobiu
Oczekiwana produkcja drobiu w Rosji w 2015 r. ma wzrosnąć o 10 proc., a w przyszłym roku ma wynieść 3,65 mln ton mięsa drobiowego. Rosyjskie firmy drobiarskie wzmacniają swoją pozycję na rynku...
więcejPolska tygrysem Europy w produkcji drobiu
Polska w ostatnich latach stała się tygrysem Europy w produkcji drobiu, najwięcej produkujemy brojlerów i indyków - powiedział PAP przewodniczący Polskiego Oddziału Światowego...
więcejPolski drób na topie w Unii
Unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku zwiększyła się o 4 procent wobec tego samego okresu ub.r. Przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna...
więcejRepublika Korei otwarta na import polskiego mięsa
Koreańscy importerzy wyrazili zainteresowanie współpracą z Polską, w ramach której nasz kraj będzie mógł eksportować mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe. Dariusz Goszczyński,...
więcejJacek Zarzecki: czasami warto pomyśleć zanim coś się napisze
W środowisku rolniczym wciąż nie milkną echa afery tłuszczowej, która pierwotnie była nazywana drobiarską. Obecnie wielu ekspertów wprost nazywa ją finansową czy skarbową. - Moim...
więcejProdukcja mięsa w Unii Europejskiej spadnie
W 2022 r. produkcja wieprzowiny ma spaść o niemal 5%, a wołowiny o 0,5%. Według prognoz tylko produkcja drobiu utrzyma się na zbliżonym poziomie jak przed rokiem. Według prognozy...
więcejWieprzowina i drób to zdrowe i dietetyczne mięso
Mięso wieprzowe oraz drobiowe może być dobrym źródłem odpowiednio żelaza i białka, dlatego warto je uwzględnić w diecie, ale także w procesie odchudzania. Aneta Łańcuchowska, dietetyk i...
więcejJak kształtuje się import i eksport mięsa w Polsce?
Przychody z eksportu produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych w pierwszym kwartale 2020 r. wzrosły o 1%. Jednocześnie wydatki poniesione na import zwiększyły się o 31%. Eksport...
więcejCzy Europejczycy będą jedli więcej mięsa?
Według prognoz ekspertów w wyniku obaw dotyczących środowiska i klimatu spożycie mięsa w kolejnych latach może ulec niewielkiemu spadkowi. Jest to również efekt starzejącego się...
więcejInspekcja jakości handlowej sprawdza rynek mięsa. Co ustaliła?
Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przeprowadziły ostatnio kontrole w 34 zakładach ubijających, rozbierających i sprzedających mięso...
więcejUkraina się zamyka, a Białoruś otwiera na polskie mięso
Główny lekarz weterynarii poinformował o wprowadzeniu przez Ukrainę zakazu importu zwierząt podatnych na zachorowanie na ASF oraz zniesieniu przez Białoruś zakazu importu drobiu i...
więcejArtykuły mięsne coraz tańsze
Ceny artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej spadły w marcu miesiąc do miesiąca o 0,2 proc. Stawki poleciały w dół przede wszystkim w Słowenii, Austrii i Danii, a wzrosły na...
więcejMięso z kurczaków zastopowane. Waga pokazała za dużo
Świeże mięso z kurczaków było tak ułożone, że nacisk osi przewożącego je pojazdu okazał się za duży o ponad 2 tony. Inspektorzy transportu drogowego zakazali kierowcy dalszej jazdy do czasu...
więcejRolniczy handel detaliczny - 100 sztuk drobiu i basta
Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi udzielił wyjaśnień dotyczących interpretacji przepisów dotyczących rolniczego handlu detalicznego (RHD). O wydanie jednoznacznej...
więcejŻerują na epidemii. Żywność drożeje nawet o 100 procent
W ciągu 2-3 tygodni ceny niektórych produktów żywnościowych rosły o 40-100 proc. W ubiegłym tygodniu radykalnie podrożało mięsa drobiowego i pieczywa - poinformował Tomasz...
więcejDwa lata więzienia za lewy interes na kurczakach
Sąd Rejonowy we Wschowie (pow. lubuski) skazał właściciela zakładu mięsnego na 2 lata pozbawienia wolności. Chodzi o oszustwo przy zamówieniu na mięso drobiowe. Na trop nieuczciwego...
więcejPolskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów
Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego -...
więcejStatystyczny Polak może zjeść w tym roku 30,5 kg mięsa drobiowego
Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku, kiedy to wyniosło 29,5 kg -...
więcejMinister Siekierski: Ukraina bliska wyczerpania limitu na eksport drobiu
Ukraina jest bliska wyczerpania limitu ilościowego na eksport drobiu do UE - powiedział w poniedziałek minister rolnictwa Czesław Siekierski. Po przekroczeniu tego limitu Unia Europejska może z...
więcejZakaz wwozu produktów drobiowych i karm z Polski
Rosyjska służba nadzoru weterynaryjnego Rossielchoznadzor zapowiedziała wprowadzenie z powodu ptasiej grypy czasowego zakazu importu produktów drobiowych i karm z kilkunastu krajów...
więcejBułgarzy rozsmakowali się w kurczakach. Jedzą coraz więcej
W ubiegłym roku Bułgarzy zjedli o prawie 9 proc. mięsa drobiowego więcej. Spada natomiast spożycie mięs czerwonych - informuje polska ambasada w Sofii. W tym samym czasie produkcja mięsa drobiowego...
więcejSingapur otwarty na polski drób
Władze weterynaryjne tego kraju poinformowały w piątek o zakończeniu uzgodnień dot. certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru - poinformował resort rolnictwa....
więcejPoznańska Pyra w Szreniawie 2022
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza 9 października 2022 roku na "Poznańską Pyrę” , który odbędzie się w godz. 11.00-17.00 w Szreniawie....
więcejKonferencja pt. „Nowoczesne rozwiązania w produkcji drobiarskiej” on-line 2021
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Politechnika Bydgoska im. J. i J. Śniadeckich zaprasza 28 września 2021 roku na Konferencję pt....
więcejSzkolenie pt. „Salmonella - główny problem producentów żywności w Polsce” on-line 2021
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rp zaprasza 24 marca 2021 roku na szkolenie pt. „Salmonella - główny problem producentów żywności w Polsce”, które...
więcej