Mięso drobiowe oraz żywiec potaniały w pierwszym tygodniu grudnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w odniesieniu do cen z 2019 r. Cena kurcząt brojlerów spadła o 5%, a indyków aż o 29%.
Ceny skupu kurcząt brojlerów, indyków, gęsi i kaczek w pierwszym tygodniu grudnia były niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Podobne trendy odnotowały ceny mięsa drobiowego.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w pierwszym tygodniu grudnia bieżącego roku na rynku krajowym potaniały kurczęta brojlery. Producenci otrzymywali średnio 3,02 zł za kg.
Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niższa niż w pierwszym tygodniu listopada. Jednocześnie kurczęta brojlery były o 5% tańsze niż przed rokiem.
Służby weterynaryjne poinformowały dziś (14 grudnia) o wystąpieniu 39. w tym roku ogniska ptasiej grypy. Wirus został potwierdzony w gospodarstwie utrzymującym indyki rzeźne. Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) została...
Żywiec indyczy skupowano średnio po 4,12 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg wyższa niż przed tygodniem oraz o 1% niższy niż przed miesiącem, a także o 29% niższy niż przed rokiem.
Gęsi tuczone skupowano średnio po 8,75 zł za kg. Było to o 6% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 15% więcej niż przed miesiącem. Dostawcy za gęsi otrzymywali o 9% mniej niż przed rokiem.
Za kaczki brojlery w pierwszym tygodniu grudnia uzyskiwano średnio 4,29 zł za kg. Było to o 1% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o blisko 2% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r.
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych przeciętnie po 4,07 zł za kg. To o 17% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% taniej niż przed miesiącem.
Tuszki indyków kosztowały średnio 8,83 zł za kg i były o 2% tańsze niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% tańsze niż przed miesiącem.
W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były tańsze o 19%, a tuszki indyków o 9,5%.