Drób kolejny tydzień z rzędu drożeje. W drugim tygodniu lutego kurczęta brojlery skupowano średnio po 4,55 zł za kg, czyli o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Krajowe ceny drobiu w drugim tygodniu lutego wzrosły. Taki sam trend odnotowano w przypadku mięsa drobiowego.
Ceny zakupu żywca drobiowego w drugim tygodniu lutego w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wzrosły.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 4,55 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Indyki w ciągu tygodnia podrożały o 1% do wartości 6,64 zł za kg. Cena ta była o 7% wyższa niż przed miesiącem.
Średnia cena mięsa z kurcząt pod koniec 2021 r. zwiększyła się w ciągu miesiąca o 17% i uzyskała najwyższy notowany poziom. Szacuje się, że w bieżącym roku notowania tego rodzaju mięsa będą nadal rosły. Według danych IndexBox, średnia roczna...
Dostawcy za kaczki brojlery uzyskiwali średnio 6,30 zł za kg. Było to o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem.
Cena kurcząt brojlerów, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była wyższa niż przed rokiem o 32%, indyków o 24,5%, a kaczek brojlerów o 43%.
Tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 7,58 zł za kg. Było to o 8,5% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 11,79 zł za kg. Ich cena była o 4 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 28%, a indyków o 23%.
W 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 9% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 7 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 31,8 mld zł.
Największy udział w wartości eksportu żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 3,3 mld euro, czyli niemal 15 mld zł.
W ubiegłym roku z Polski wyeksportowano 1,8 mln ton produktów drobiowych, czyli o 0,4% więcej niż w 2020 r. Jednocześnie do kraju przywieziono 186 tys. ton drobiu. Było to o 14% więcej niż rok wcześniej.