Czy Europejczycy będą jedli więcej mięsa?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-12-2019,14:00 Aktualizacja: 13-12-2019,11:33
A A A
Według prognoz ekspertów w wyniku obaw dotyczących środowiska i klimatu spożycie mięsa w kolejnych latach może ulec niewielkiemu spadkowi. Jest to również efekt starzejącego się społeczeństwa, co przekłada się na niższą konsumpcję. 
 
Spożycie mięsa na osobę w Unii Europejskiej do 2030 r. według prognoz specjalistów spadnie nieznacznie o 1,1 kg z wartości 69,8 kg do 68,7 kg, podaje portal 3trzy3.pl na podstawie ec.europa.eu.
 
Spadek konsumpcji będzie wynikał z rosnących obaw społecznych i etycznych, które są związane ze środowiskiem i klimatem. 
 
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, wiesław różański, branża mięsna

Branża mięsna stawia na jakość wyrobów

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) od kilku lat wdraża system jakości QAFP gwarantujący, że produkt, który trafia do konsumenta jest dobry i bezpieczny - zapewnia prezes Wiesław Różański. - Do...
Mniejsze spożycie mięsa będzie również efektem jego ograniczonej dostępności oraz starzejącej się populacji europejskiej, która zjada mniejsze porcje.
 
Przewiduje się, że konsumpcja mięsa wołowego nadal będzie ograniczana. Z kolei zwiększenie spożycia mięsa drobiowego na rzecz wieprzowego będzie przebiegać jeszcze szybciej, głównie z uwagi na zwiększony eksport wieprzowiny do Azji. 
 
Według prognoz spożycie baraniny nieznacznie wzrośnie dzięki zróżnicowaniu diety mięsnej i zmianom w populacji europejskiej oraz przekonaniom religijnym wynikającym z migracji.
 
Warto także wziąć pod uwagę zmieniające się wzorce żywieniowe, w których ogranicza się lub całkowicie wyklucza spożycie mięsa. 
 
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie mięsa i sposób jego produkcji. Wybierają towar  ekologiczny pochodzący od zwierząt utrzymywanych z zachowaniem wszystkich warunków dobrostanu.
 
Z uwagi na ograniczenie czasu i wygodę klienci będą także poszukiwać bardziej przetworzonego mięsa i przetworów.
 
Dużą konkurencją dla tradycyjnego mięsa może również stać się to hodowane w laboratorium. 
 
Trend spadkowy spożycia mięsa nie jest jeszcze widoczny w dostępnych statystykach. Ocenę rynku utrudniają rozbieżne trendy w poszczególnych państwach członkowskich.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA