Spożycie mięsa w Unii Europejskiej na przełomie kolejnych lat odnotuje nieznaczny spadek o około 1,1 kg na osobę na rok. W 2030 r. według prognozy konsumpcja mięsa na jednego mieszkańca wyniesie 68,7 kg.
Według prognoz ekspertów w wyniku obaw dotyczących środowiska i klimatu spożycie mięsa w kolejnych latach może ulec niewielkiemu spadkowi. Jest to również efekt starzejącego się społeczeństwa, co przekłada się na niższą konsumpcję.
Spożycie mięsa na osobę w Unii Europejskiej do 2030 r. według prognoz specjalistów spadnie nieznacznie o 1,1 kg z wartości 69,8 kg do 68,7 kg, podaje portal 3trzy3.pl na podstawie ec.europa.eu.
Spadek konsumpcji będzie wynikał z rosnących obaw społecznych i etycznych, które są związane ze środowiskiem i klimatem.
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) od kilku lat wdraża system jakości QAFP gwarantujący, że produkt, który trafia do konsumenta jest dobry i bezpieczny - zapewnia prezes Wiesław Różański. - Do...
Mniejsze spożycie mięsa będzie również efektem jego ograniczonej dostępności oraz starzejącej się populacji europejskiej, która zjada mniejsze porcje.
Przewiduje się, że konsumpcja mięsa wołowego nadal będzie ograniczana. Z kolei zwiększenie spożycia mięsa drobiowego na rzecz wieprzowego będzie przebiegać jeszcze szybciej, głównie z uwagi na zwiększony eksport wieprzowiny do Azji.
Według prognoz spożycie baraniny nieznacznie wzrośnie dzięki zróżnicowaniu diety mięsnej i zmianom w populacji europejskiej oraz przekonaniom religijnym wynikającym z migracji.
Warto także wziąć pod uwagę zmieniające się wzorce żywieniowe, w których ogranicza się lub całkowicie wyklucza spożycie mięsa.
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie mięsa i sposób jego produkcji. Wybierają towar ekologiczny pochodzący od zwierząt utrzymywanych z zachowaniem wszystkich warunków dobrostanu.
Z uwagi na ograniczenie czasu i wygodę klienci będą także poszukiwać bardziej przetworzonego mięsa i przetworów.
Dużą konkurencją dla tradycyjnego mięsa może również stać się to hodowane w laboratorium.
Trend spadkowy spożycia mięsa nie jest jeszcze widoczny w dostępnych statystykach. Ocenę rynku utrudniają rozbieżne trendy w poszczególnych państwach członkowskich.