Notowania w skupie drobiu pod koniec ubiegłego roku wzrosły. Najbardziej podrożały indyki, a następnie kaczki brojlery i kurczęta.
Ceny zakupu żywca drobiowego w przedostatnim tygodniu 2021 r. wzrosły we wszystkich monitorowanych gatunkach. Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 4,34 zł za kg.
Hodowcy i producenci drobiu w ubiegłym roku ponosili bardzo duże straty. Wysokie ceny pasz oraz generalnie wzrost kosztów produkcji spowodowały, że dla wielu z nich produkcja przestała być opłacalna. - Nie pamiętam tak trudnego roku dla...
Cena ta była o 1% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie kurczęta brojlery były o 41% droższe niż przed rokiem.
Indyki w ciągu tygodnia podrożały o 3% do wartości 5,57 zł za kg. Ich cena była o 9% wyższa niż w końcu listopada 2021 r. oraz o 34% niż w tym samym okresie 2020 r.
Za kaczki brojlery dostawcy otrzymywali średnio 5,66 zł za kg. Było to o 2% więcej w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 8% niż przed miesiącem, a także o 32% niż przed rokiem.
W dniach 20–26 grudnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w zakładach drobiarskich cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych wyniosła średnio 6,52 zł za kg.
Cena ta była o 2 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano średnio po 11,26 zł za kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż przed miesiącem.
Pod koniec ubiegłego roku ceny zarówno tuszek kurcząt, jak i indyków były o 34% wyższe niż tym samym okresie 2020 r.