Ceny skupu żywca drobiowego w trzecim tygodniu stycznia uległy korekcie. Z kolei notowania mięsa drobiowego spadły, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Krajowe zakłady w trzecim tygodniu stycznia podniosły ceny skupu indyków i kaczek brojlerów. Z kolei notowania kurcząt brojlerów nieznacznie spadły.
Indyki w dniach od 15 do 21 stycznia skupowano średnio po 6,19 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 32% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W tym samym czasie za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 4,65 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg niższa niż przed tygodniem i miesiącem. Drób ten był jednocześnie o 17% tańszy niż przed rokiem.
Grypa ptaków została stwierdzona w kolejnych 3 gospodarstwach w Polsce. Główny Inspektorat Weterynarii nie podał jeszcze szczegółów najnowszych ognisk HPAI. Ogniska HPAI nr 5/2024, 6/2024 i 7/2024 zostały potwierdzone w...
Kaczki brojlery w trzecim tygodniu stycznia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zakłady wyceniły średnio na 6,80 zł za kg. Było to o 1 gr za kg więcej niż przed tygodniem oraz o 1% mniej niż przed miesiącem. Kaczki były jednocześnie 11,5% tańsze niż przed rokiem.
W zakładach drobiarskich monitorowanych przez ZSRIR MRiRW odnotowano spadek cen mięsa drobiowego.
Tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano średnio po 7,10 zł za kg. To o 8% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,3% drożej niż przed miesiącem.
Cena tuszek indyków obniżyła się w ciągu tygodnia o 2,5% do wartości 12,79 zł za kg. Była ona o 9% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym tygodniem 2023 r. tuszki kurcząt potaniały o 7%, a tuszki indyków o 17%.